НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ЧАСТИ ОТ ВМС ОТДАДОХА ПОЧИТ ПРЕД ПАМЕТТА
НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ВЪВ ВАРНА И БУРГАС

На 19 февруари 2020 г. Представителни части от Военноморските сили отдадоха почит пред бюст-паметниците на Васил Левски във Варна и Бургас.
В град Варна почетен караул и Представителният духов оркестър на ВМС участваха във военен ритуал за отдаване на почести и полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски на Алеята на възрожденската памет в Морската градина. Ритуалът беше част от общоградското поклонение по повод 147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Строят на караула беше приет от заместник командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на националния герой.
На паметника бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната и началаника на отбраната, от областния управител Стоян Пасев, кмета на община Варна Иван Портних, Военноморските сили на Република България, председателя на общинския съвет Тодор Балабанов, районните кметове на Варна, представители на държавната, съдебната и местна власт, много граждани, деца и ученици от варненските детски градини и училища.
В град Бургас 147-та годишнина от гибелта на Апостола беше отбелязана пред бюст-паметника му в Морската градина на града. Строят на караула бе приет от капитан І ранг Велко Велков началник на Щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Заупокойна молитва в памет на Васил Левски отслужиха представители на бургаското духовенство.
На възпоменателната церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя представители на държавната и местна власт, много граждани и гости на града, както и ученици от бургаските училища и детски градини.

Връзки с обществеността на ВМС

Венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина на Варна.
Почетният караул на честването във Варна преминава в тържествен марш.
Момент от церемонията пред паметника на Васил Левски в Морската градина на Бургас.