НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МАЛКО ИЗВЕСТЕН ЕПИЗОД ОТ ИСТОРИЯТА НА
„ГАЛАТА“ И ОТ БИОГРАФИЯТА НА ШЕФ-МЕХАНИКА
АТАНАС Й. АТАНАСОВ

През април т.г. се навършват 115 години от рождението на един от изявените главни механици през първото десетилетие от създаването на Параходство „Български морски флот“: Атанас Йорданов Атанасов. Тогава ще се спрем подробно на неговата професионална биография. Сега искаме да разкажем на читателите на „Морски вестник“ един малко известен епизод от историята на пътническия кораб „Галата“ и от биографията на шеф-механика Атанас Й. Атанасов.
Представяме ви препис от заповед № 584 от 15 март 1944 г. на министъра на железниците, пощите и телеграфите инж. Христо Петров (той заема този пост от 14 септември 1943 до 1 юни 1944 г.). Тогава Министерството на железниците, пощите и телеграфите е евакуирано в Берковица заради бомбардировките, на които е изложена столицата София. Очевидно, случката си е струвала отделна министерска заповед. А тя е:
„На 17 февруари т.г. в Пристанище Варна при силен вятър и голямо вълнение двама германски моряци от шалан F-368, като са отивали с гребна лодка от пристанището към корабостроителницата, поради потъването на лодката от вълнението, попадат в морето и правят усилия да се спасят с плуване. Екипажът на моторната лодка „Галата“, състоящ се от механика Атанас Йорданов Атанасов, старшия кърмчия Стефан Димитров Николов, помощник-механика Йордан Стефанов Пашев и моряците Вълчан Пейчев Жеков и Недю Георгиев Атанасов, като забелязва нещастието, веднага се отправя с моторната лодка „Галата“ в помощ на давещите се германски моряци, които успява да спаси и отнесе премръзнали от силния студ на германския шалан“.
Министърът не само обявява похвала за екипажа на „Галата“, но и награждава моряците с парични награди. Освен това разпорежда тази негова заповед да бъде публикувана в „Окръжни предписания на Главната дирекция на железниците и пристанищата“. Документът, който публикуваме, е препис, направен в Пристанищно управление - Варна. Тогава министърът не е предполагал, че тази негова заповед ще има още много такива преписи, в това число и по времето, когато град Варна е носил името Сталин (1949-1956 г.). И вече не за похвала, а за компромат. В кадровите документи на главния механик Атанас Йорданов Атанасов този препис често е коментиран по този начин: във времето, когато партията правеше саботажи срещу германската армия, той тръгнал да спасява давещи се германци… Умишлено не цитирам точните думи и техните автори. Очевидно, по времето на тогавашната „класова борба“ понятия като моряшка солидарност и хуманност са нямали място при оценката на постъпките спрямо тези, които вече на са от „нашите“.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Моторната лодка (малкият пътнически кораб) „Галата“.
Главният механик Атанас Йорданов Атанасов.
Препис от заповед № 584 от 15 март 1944 г. на министъра на железниците, пощите и телеграфите инж. Христо Петров, направен в Пристанищно управление – Варна, Царство България.
Препис от заповед № 584 от 15 март 1944 г. на министъра на железниците, пощите и телеграфите инж. Христо Петров, направен в Пристанище Сталин, Народна република България.