НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДИ 80 ГОДИНИ: 21 СЕПТЕМВРИ, ОСВОБОДЕНИЯТ БАЛЧИК ЛИКУВА
Публикува се за първи път!
И сега се вълнувам, като разглеждам тези снимки. Те не са с най-доброто качество, чисто любителски кадри са, но пък са свидетелства на времето, на едно събитие, което завинаги ще остане в нашата национална история. И то е възвръщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството. Снимките са от личния архив на кондуктора (най-високото подофицерско звание във Флота на Н.В. до края на 1944 г.) Яни Алвавидов - корабник на торпедоносеца „Дръзки“ по време на това знаменателно събитие. Той бе открит през 1988 г. от моя приятел и съвипускник от Морското училище капитан-лейтенант (сега о.з. капитан ІІ ранг) Пламен Жечев. Тогава бяхме заедно в редакцията на флотския седмичник „Димитровска вахта“. Но дори и в тогавашните времена на перестройката, темата не бе „подходяща“ за публикация. Пликът със снимки остана у мен, защото Пламен реши, че аз по-лесно ще направя така, че един ден те все пак да видят бял свят. Позна!
Но това става след доста години. Виновен съм аз, защото при многобройните си премествания (от служебен характер) архивът ми се събираше в различни торби и кашони, които са затрупваха, периодично изваждах някои от тях, връщах ги обратно и т.н. В интерес на истината пликът с тези снимки на няколко пъти „изплуваше“, но все по време, когато беше доста далече от датата 21 септември. А когато тази дата наближаваше, пликът със снимки ставаше неоткриваем. Е, този път надхитрих собствената си неорганизираност и успях. Всъщност, дали съм успял, ще преценят само читателите на „Морски вестник“.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Целият бряг на Пристанище Балчик е почернял от народ. Всички очакват отряда от кораби, на борда на които са представителите на българската държава, определени да възвестят Освобождението на Белия град. Снимката е направена от борда на торпедоносеца „Дръзки“, първи навлязъл в акваторията на пристанището.
Триумфалната арка на Балчик. Там са всички видни българи - жители на града. Черното петно в средата всъщност е забулена в черно девойка от Балчик. Черното було е символ на тежките години, преживени от българите от Южна Добруджа по времето на румънското владичество.
Момент от тържествената церемония по посрещането на официалните лица от Царство България, предвождани от капитан І ранг Асен Тошев - началник на Флота на Н.В.
Ето, това е забулената в черно девойка от Балчик. Зад нея е готовият да разкъса булото капитан І ранг Асен Тошев.
Капитан І ранг Тошев разкъсва черното було…
След еуфорията от тържествата торпедоносецът „Дръзки“ застъпва на почетна вахта в басейна на Пристанище Балчик. Белият град повече никога няма да бъде извън пределите на България!
Кондукторът Яни Алвавидов заедно със свои възпитаници в Учебната рота на Дунавската флотилия в Русе, 1938 - 1939 г.