НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ
ИЗЛОЖБАТА „50 ГОДИНИ ТРЕТИ ДИВИЗИОН
ПРОТИВОМИННИ КОРАБИ - НАСЛЕДНИЦИ НА
СЛАВНИ ТРАДИЦИИ“

Със специална изложба днес, 1 октомври, във Военноморския музей (ВММ) започнаха честванията на половин вековния юбилей на флотското формирование в Пункт за базиране - Варна, което осигурява чисти от мини водни пътища  - Трети дивизион противоминни кораби.
Представените експонати в „50 години Трети дивизион противоминни кораби - наследници на славни традиции“ се показват за първи път и проследяват десетилетията активна миночистачна дейност, започнала от началото на ХХ век, преминала през създаването на дивизиона през 1970 г., и продължаваща и днес. Част от изложбата са карти и схеми, свързани с разработки за минната отбрана на страната от 1905 г. на създателя на българската мина „Винаров“ капитан-лейтенант Евстати Винаров, документи, трална веха и миночистачни прибори и останки от обезвредена мина от Първата световна война.
Посетителите ще могат да разгледат отличията на моряците от Минната флотилия, успешно обезвредили десетки мини в заключителния етап на Втората световна война, да се запознаят с медала „За победата над Германия във Великата отечествена война“, с който е удостоен екипажът на флагмана на дунавските миночистачи от този период - „Христо Ботев“. Част от съвременната история е с документът, с който минният ловец „Цибър“ е приет в състава на Българските ВМС през 2009 г.
„50 години Трети дивизион противоминни кораби - наследници на славни традиции“ бе открита от директора на ВММ д-р Мариана Кръстева, а командирът на дивизиона капитан II ранг Лъчезар Иванов поздрави присъстващите и представи специалното издание, посветено на юбилея.
На събитието присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ваньо Мусински, военнослужещи от дивизиона и ветерани.
Изложбата ще може да бъде разгледана до края на ноември 2020 г.