НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОРЯКЪТ И ВЕЛИКИТЕ ДВОЙКИ
Адам позна Ева,
Аврам позна Сара,
Исак позна Ребека,
А Морякът ви казва:
Познайте себе си!

За човек от моето поколение темата за съпругите на известните моряци или за техните (какъв ужас!) любовници си е направо табу. По онова време ние не знаехме кои са съпругите и съпрузите на първите хора в държавата, а за техните интимни връзки дори не е имало слухове. Когато след 1986-а открито се заговори за Раиса Горбачова, ние - „големите моряци“, бяхме приблизително 50 годишни. За нови семейни двойки ни бе още рано, а за нови пламенни любови - вече късно. Идеята да включа морячеството и в тази благодатна тема обаче, ме преследваше и ето какво успях да си спомня:
Когато Стоян Щерев - Буги „свали“ готината барманка от бемефейското кафене, много от нас останаха изумени. Тя изглеждаше толкова красива и недостъпна, а Буги в нашите очи си беше многословен хъшлак. При това той не притежаваше лустрото и служебното положение на неизбежните и многобройни ухажори на девойката (служители във фирмената администрация), които й бяха ежедневни „клиенти“.
През 1976-а на м/к „Вихрен“ единият огняр се оказа брат на красивата барманка. За разлика от сестра си той бе дребен на ръст, но също като нея, мълчалив и некомуникабелен. Моряците от кораба, естествено, го бъзикаха за сестра му, но огнярят не реагираше по никакъв начин. Няколко месеца по-късно, за втори помощник-капитан на „Вихрен“ бе командирован Буги! Веднага си помислихме, че работата е нагласена, но дребният огняр и новият втори помощник не само не се оказаха приятели, но и не показваха, че се познават или поне, че са чували един за друг! Ега ти! Да свалиш най-готината мацка от Бялата къща и да не се похвалиш, или поне да се покажеш!
„Вихрен“ плаваше към порт Мурманск, където моряците посещаваха обикновено ресторант „Шейсет и девети паралел“ и още първата вечер, и „двамата заподозрени“ бяха там. Огнярят тихичко си пиеше някакъв „кампоть“, а Буги сваляше местната красавица и също бе на безалкохолна диета. На другата вечер въпросните двама останаха дежурни на кораба, а в кръчмата се оказах заедно с приятеля ми Краси - старпом на „Вихрен“. Съзрях снощната красавица на съседна маса и веднага изтропах на Краси за пикантните събития от предишната вечер.
За късмет въпросната хубавица по едно време седна на нашата маса, нещо обичайно за съветските кръчми, каза, че ни вижда за пръв път (нямаше как да ме е забелязала снощи, докато си гукаше с Буги!) и се представи. Тогава Краси, според мен съвсем сполучливо, я подкачи за снощното й амурно приключение. И о, чудо! Вместо да отрече или се заоправдава, момичето стана (!) и така ни рече: „Вие, българите, сте идиоти! И нищо не разбирате от любов! Снощи цяла вечер този човек ми говори в стихове и то не ми цитираше велики български или руски поети, а свои собствени творби. Накрая написа няколко стиха на салфетка, посвети ги на мен и ми ги даде, без да си поиска нищо в замяна, (тук гласът й премина в кресчендо!) а днес вие сте дошли да се надсмивате над него, забравяйки, че така обиждате и мен. Може да съм тиходайка и бляд, но ми стига акъла да разбера кога един мъж е свестен!“
Не сме обсъждали случката нито тази вечер, нито след това, нито между нас или с който и да е друг човек, а Буги остана наш приятел до края на дните си. Този знаменит моряк ни бе дал урок по доста странен начин и съм сигурен, че ние няма да го забравим.
Семейните двойки в сградата на Параходството не се радваха на особена популярност, а за любовни такива

Морският вълк и красавицата!
Чарли Браун и Вайълет - при децата разумът надделява...
Едуард Осми и Уолис Симпсън.
Ози и Шарън - рокендрол двойка!
„Адам позна Ева“… Тази скица на големия приятел на „Морски вестник“ - художникът Петър Н. Петров (1952-2013), бе публикувана през 1990 г. в тогавашния варненски младежки вестник „Полет“.
(аз поне) не съм чул. Много по-известни бяха „кръстоските“ кораб - администрация и кораб - кораб. С усмивка си спомням Райо и Елена, Йонко и химичката, а няколкото нетрайни любовни и семейни двойки, сътворени от Янка, Ангелина, Снежка и Вили, бяха всепризната класика в световната любовна морска история и сигурно някой ден ще бъдат описани и оценени по достойнство! В теб ни е надеждата, Наско!
Има един даскал от Морското, който бе абсолютен рекордьор по „участие“ в звездни двойки. Това е офицерът Хлебаров, преподавател по електротехника. Не му бях фен, но старите випуски разправяха, че първата му жена е била самата Лили Иванова, после някой уточни, че иде реч за Мария Мицева, а настоящата му жена бе корабен механик и се именуваше Донка. Ако си бил двойка (па било то и според слухове) с две звезди на българската естрада, то не може третата ти колаборация да е с обикновена жена, затова удостоиха и провъзгласиха другарката Донка Хлебарова за първата жена главен механик в българския търговски флот. Ония двете нямаха никакъв шанс да се мерят с нея! Години по-късно тази титла справедливо бе присъдена на Бистра Кунева - приятел и колега от БМФ. Плавал съм на м/к „Вежен“ с нея. Тя бе втори механик тогава, съпругът й - електрик на кораба, а дъщеричката и кучето й - придружаващи лица. Бистра и Юлиан не станаха знаменита двойка поради скромността и на двамата.
Двойките в българското корабоплаване не могат да се мерят с Павел и Вержиния, Руслан и Людмила, Тристан и Изолда, Данте и Беатриче, Наполеон и Жозефина.
Прилики откривам само с една малко трагична двойка от английската история, когато Едуард Осми се влюбва в разведената американка Уолис Симпсън. Тогава тази любовна афера е шокирала цял свят и предизвиква конституционна криза в британската монархия. Наложило се Едуард да абдикира от трона в името на любовта си към американката. Световната общественост се разделя на „за“ и „против“! За тази странна двойка научих от стихотворение на Марко Ганчев (!), отпечатано през 70-те години във вестник „Стършел“! „Балада за Едуард Осми“ силно ме впечатли, а години по-късно гледах и телевизионен художествен филм за тази двойка. Запомнил съм прекрасното изпълнение на Едуард Фокс в ролята на неосъществения крал. Фокс пък бях харесал още от „Денят на Чакала“. Ще ви цитирам един стих от това несправедливо забравено днес стихотворение:
Но кралят английски бил крал на духа.
И трона напуснал. Защо му е трон,
щом чуждата воля и там е закон?
И взел си незнатната своя любима -
един поданик верен поне да си има.
Моряците участваха преди всичко в известни двойки от типа Пинкертон - Чо Чо сан, Тулуз Лотрек - Луиза ла Гулю, Бъртън - Тейлър, Маяковски - Лиля, Ромео - Жулиета ... На корабите, на които плавах, за нещастие, двойките бяха преди всичко от последния вид, но благодарение на здравия моряшки колектив, нямаше нито един летален край по палуби и кабини, а за брега нямам информация. Признавам, че за да предотвратим трагична развръзка се е налагало да връзваме моряци, да ги наказваме, а някои и да понатупаме...  Уверявам ви, че романтиката и красотата беше единствено в горещите моряшки глави и в следващите години получавахме недвусмислени доказателства за това. Пък и не съм сигурен, че ако обществото бе успяло навреме да озапти двамата невръстни веронци, те нямаше да създадат други двойки, да народят деца...                                                                                   За съжаление няколко любовни истории от Морското училище завършиха трагично. Имаме такъв случай и в нашия випуск. Може би обстановката предразполагаше към безпаметна и вечна любов. За тях нашият взводен командир Папа Тони бе казал, че трагичните събития не биха се случили ако участниците в тях първо бяха уточнили дали им се пикае, или им се прави любов!
Накрая с усмивка ще ви призная, че в личната ми класация най-великата двойка е Линда Ларю - Корнелиус. Филмът „Булевардът на рома“ се появи точно в началото на моята моряшка кариера, а Лино Вентура в ролята на морския вълк Корнелиус и Бриджит Бардо като плиткоумната Ларю, ще останат завинаги в историята на корабоплаването!
Ще се наложи пак да цитирам Вальо Димитров - приятел и моряк: БЕШЕ ЖЕНАТА НА ЖИВОТА МУ. СЪСИПА МУ ЖИВОТА!
За читателите на „Морски вестник“ изписвам, че 14 февруари е официален празник в родния ми град, където хората боготворят Трифон Зарезан. За останалите - честит празник!
Сл. ПЕШКОВ - моряк