НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
14 ФЕВРУАРИ - ... И ДЕН НА АРХЕОЛОГА
Всяка година на 14 февруари в българското общество се разразява ожесточен диспут относно въпроса какво точно трябва да се отбелязва на тази дата: Успение на Св. Константин-Кирил Философ според източноправославният църковен календар; придобилият комерсиален характер ден на влюбените под патронажа на католическият светец Валентин или традиционният празник на лозарите и кръчмарите Трифон Зарезан.  От не много отдавна на тази дата започна да се отбелязва и Денят на археолога.  По спомени на някои от практикуващите тази професия първото му честване е било проведено през 1971 г. Хората от гилдията твърдят, че съвпадението на техния професионален празник с този на лозарите и кръчмарите не е предизвикано от любовта към чашката. Обяснението им е доста по-витиевато: почитта към виното води своя произход от древнотракийския култ към бог Дионис. А както многокртано е доказано от практиката, най-атрактивните археологически открития в България са на тракийски съкровища - златни и сребърни сервизи за пиене на вино. Казано накратко, между виното и археологията има непряка, но дълбока връзка.
Вероятно някой ще възрази, че това е новосъздадена традиция без предистория. Нека да погледнем още малко по-назад във времето. В началото на миналия век Варненското археологическо дружество е обявило за свой празник този на Свети Дух - един от подвижните празници от източноправославният църковен календар, свързани с Възкресение Христово. Той се чества в деня след Петдесетница. По стара традиция на този ден край Варна в местността Малка Кокарджа до Аязма чешма се е провеждал празничен народен събор, наречен Кокарджа панаир. Свещеник освещавал водата на лечебната чешма, а болните, окачвали по клоните на бряста до аязмото парчета от дрехите си, за да оздравеят. Варненското археологическо дружество е отбелязвало своя празник с молебен на гроба на Хермин Шкорпил в местността Джанавара. По този начин то е обвързало празника с личност, с място и с църковния календар…

Пълния текст на статията на колегата Теодор РОКОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Още от същия автор по тази тема в „Морски вестник“: Теодор Роков: Откриването на мощите на св. Климент Римски от Константин-Кирил Философ - подводно археологическо проучване или съвременен мит?
https://www.morskivestnik.com/

Придобиването на мощите на светия мъченик Климент, папа Римски, край Херсонес. Миниатюра от менологията на император Василий II.
Инсталация „Подводна археология“ в Института по океанология към БАН, Варна, 2011 г.
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК