НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОЩЕ ЗА РЕМОНТА НА ПАРНАТА ЯХТА „КАМЧИЯ“ ПРЕЗ 1923 Г.
Преди две седмици запознахме читателите на „Морски вестник“ с: 7 февруари 2021 г. Ремонтът на „Камчия“ през 1923 г. - „събуждането на корабостроителното дело у нас“
Оказва се, че в интернет има още снимки от това събитие. Открихме ги в колекцията на г-н Любомир Юруков - издател и главен редактор на сп. „Минало“. Получихме неговото разрешение, за което му благодарим, и сега ги предлагаме на нашите читатели като допълнение по темата.
Първият кадър вече ни е известен. На втората виждаме кърмата на „Камчия“ вече в по-завършен вид. Около нея има изградено скеле, а в основанието му някак небрежно е подпрян щурвалът на яхтата. На скелето има поне десетина работници - дали заради снимката, или заради работата - не е ясно… Вдясно се вижда вдигнат на количка за докуване торпедоносец тип „Дръзки“.
Безспорен интерес представлява третата снимка, на която се вижда добре носът на парната яхта. Може би върху малката площадка, която е и основанието на бушприта, се е разположил човек с фуражка - вероятно ръководителят на кораборемонта. А вляво добре се вижда по-голямата част от докувания торпедоносец. Ремонт на два военни кораба едновременно - това говори за добър капацитет на тогавашния Флотски арсенал - Варна, през 1923 г., в тежките времена на обществено-политическата и стопанската криза, както и на ограниченията, наложени от Ньойския договор.
С това темата за ремонта на „Камчия“ през 1923 г., както и за кораборемонта по това време, не се изчерпва. Очакваме допълнения и от читателите!
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимките са от колекцията на г-н Любомир ЮРУКОВ.