НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЛЮБОПИТНА СТРАНИЦА ОТ НАЙ-НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА КАРТОГРАФИЯ
Историята на съвременната българска картография започва от 1843 г., когато бесарабският българин Александър хаджи Руссет издава в Страсбург първата географска карта на отечеството ни на български език. С „Карта на сегашна България, Тракия, Македония и на прилежащите земи“ той поставя началото на българската картография. След това начало българските картографи написаха още много интересни „страници“ - географски карти, които обхващат историческото землище на нашия народ.
Най-новата „страница“- везана карта, е създадена от учителката Величка Каменова, която е на 86 години и живее в чипровското село Горна Ковачица, Северозападна България. Избродираната от г-жа Каменова по време на пандемията карта съдържа 144 шевични мотива, всеки от които намира своето място в етнографската област, от която произлиза.
Необичайното решение на последната българска карта съставена от шевици - хилядолетни символи на нашия народ, предизвика положителен отзвук и активни коментари в българската и чуждестранната картографска общност, а синът на Величка Каменова, воден от синовна обич и признателност, й посвети издаден във възрожденските традиции годишен календар за паметната 2021 г. Самата карта бе дарена на  Националния етнографски музей - София, който след края на пандемията вероятно ще представи на българската и международната културна общественост най-новия си картографски експонат.
Признателният син проф. Иван Гаврилов, известен родолюбец и хирург онколог, предаде на проф. Теменужка Бандрова - председател на Българската картографска асоциация (БКА) и вицепрезидент на Международната картографска асоциация - по повод на десетгодишнината от основаването на БКА, десет екземпляра от календара с картата, с пожелание за развитие и просперитет на българската картография.
Символичното дарение бе прието от проф. Бандрова с кратък, но изразителен коментар: „Ще остане част от историята на българската картография …”
Д-р Стефан Пейков - член учредител на БКА