НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОЩЕ ЗА БОТ № 1, БОТ № 2 И ДРУГИТЕ БОТОВЕ НА ДУНАВСКАТА НИ ФЛОТИЛИЯ
Преди две седмици публикувахме:
10 февруари 2021 г. От историята на Дунавската ни флотилия: Освен Бот № 1, сме имали и Бот № 2… По този повод нашият читател и приятел от Русе Йовчо Стоянов ни писа:
„Темата за железния бот наистина е интересна, но е минало доста време от неговото построяване и няма много останали сигурни сведения и изображения от това време. Мога донякъде да помогна. Изпращам две изображения, на които отблизо и с повече подробности може да се разгледат предполагаемите два бота. Те са от същата снимка на издателство Гр. Пасков, втората от Вашата публикация, но са много по-качествени, защото притежаваме оригиналната стъклена плака, от която са правени картичките. Доста приличат на макетите от Военноморския музей“.
Благодарим на г-н Йовчо Стоянов! Публикуваме изпратените от него изображения, за да се убедят читателите, че на поместената вече в „Морски вестник“ снимка си личат два бота. Писа ни и колегата д-р Калоян Панчелиев, който напомни за публикацията, направена от него и от Преслав Панчелиев през 2012 г.: https://www.pan.bg/
Освен това д-р Панчелиев обеща в близко бъдеще публикация, от която да разберем, че ботовете в Дунавската ни флотилия са повече от два. Ще я очакваме с интерес! А междувременно публикуваме информация, която открихме в „История на Българската Флотилия, съставена към 1 януарий 1899 г.“ от мичман ІІ ранг Сава Христов:
„През т.г. (1886 г. - бел Ат. П.) катерът „Мотала“, като се връщал от Гюргево с един натоварен бот (подч. от мен - Ат. П.) с гранати се е стълкновил (сблъскал - Ат. П.) с парахода „Русь“ на Руското Черноморско дружество. На катера е нямало повреда. Ботът се е ударил в парахода и последният е получил една пукнатина (пробойна) на предната част“.
Изразът „с един натоварен бот“ означава, че Дунавската флотилия по това време наистина е разполагала с няколко такива несамоходни плавателни съда, поради което Сава Христов не уточнява дали става въпрос за „Бот № 1“, „Бот № 2“ или за трети, четвърти и т.н. бот.
Който е да е бил този бот („№ 1“ или друг), очевидно е бил със здрава конструкция, след като буквално е таранил и направил пробойна на руския параход, без да има последствия за несамоходния плавателен съд. Друг е въпросът, че това стълкновение можеше да влезе по съвсем друг начин в историята, ако превозваните в бота гранати се бяха взривили…
Така или иначе, темата за „Бот № 1“, „Бот № 2“ и другите ботове остава отворена!
Атанас ПАНАЙОТОВ

Публикуваната вече на 10 февруари т.г. снимка от архива на капитан І ранг Иван Михайлов.
Лявата част на снимката, увеличена и изпратена от Йовчо Стоянов от Русе.
Дясната част на снимката, увеличена и изпратена от Йовчо Стоянов от Русе.
Факсимиле от „История на Българската Флотилия, съставена към 1 януарий 1899 г.“ от мичман ІІ ранг Сава Христов, Държавен военноисторически архив – Велико Търново, фонд 1027.