НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РАЗКАЗИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МОРСКИ ПРИСТАНИЩНИ ВЛЕКАЧИ: БУРГАСКИЯТ „ЛЕБЕД“
В началото на тази година открихме нова рубрика: 2 януари 2021 г. Разкази за българските морски пристанищни влекачи: бургаският „Плутон“
Сега я продължаваме, отново с бургаски кораб, но построен преди почти един век. Вече запознах читателите на „Морски вестник“ с него: 19 юли 2014 г. Построеният през 1923 г. бургаски пристанищен влекач „Лебед” Информацията тогава завърших с тези изречения: „След като е посочено, че „Лебед” дълги години е служил като пристанищен влекач в Бургас, то със сигурност ще бъдат открити още негови снимки и още сведения за проектирането, строителството и експлоатацията му. Може би някой от читателите на „Морски вестник” ще продължи темата с повече информация и снимки“.
Да, макар и след повече от шест години, наистина наш читател ми помогна да откупя от антиквар снимка на бургаския „Лебед“, който отдавна е „отлетял“ в историята на българското корабостроене. Оригинална снимка, придружена с обяснителен надпис, направен на пишеща машина. Очевидно оригиналът е стар, но добре запазен и дава някаква представа за силуета на бъдещия пристанищен влекач. На преден план се вижда огънат метален лист от обшивката, разчертан вероятно за местата, където той ще се свързва чрез нитове с ребрата на корпуса. Обяснителният надпис съдържа важна (ако е вярна) информация: „Първата моторна лодка „Лебед“ с 40 к.с. мотор, построена в Пристанищната работилница - Бургас, 1924 г., ръководител Иван Х. Нешев“.
Дотук откриваме поне едно противоречие. В книгата се посочва като година на построяването 1925, а в обяснителния надпис към снимката - 1924 г. Данни за „Лебед“ откриваме в „Учебник за моряка“, в допечатката на изданието от 1920 г. Странно, но данните са непълни. Липсва информацията за неговата брутна и нетна вместимост, както и радиусът му на действие и запаса от гориво. Все пак, освен информацията, че екипажът на „Лебед“ е от 4 души, виждаме, че максималната му дължина е 12,15 м, широчината - 2,90 м, а газенето - 1,20 м. Но пък се посочва, че двигателят му е с мощност 60 к.с., а скоростта - 6 възла. И за „десерт“ - построен е през 1923 г. … Три източника - три години на построяване, две мощности на двигателя…
В друга книга за историята на Пристанище Бургас, издадена от Профиздат през 1986 г. не намирам нищо за влекача „Лебед“. Но още на титулната страница подзаглавието („профсъюзен летопис“) обяснява защо. А „Лебед“ се появява отново в Бургаското пристанище през 1967 г. Корабът е траулер от флота на „Океански риболов“. Но вероятно тогава от стария „Лебед“ не е останала никаква следа. Кой знае, може пък късметът ми отново да проработи, разбира се, със съдействието на нашите читатели!
Атанас ПАНАЙОТОВ

 
Момент от строителството на пристанищния влекач „Лебед“ в Бургас. Вероятно ръководителят на строителството Иван Х. Нешев е мъжът в средата (с каскета).
Надписът, придружаващ оригиналната снимка на „Лебед“.
Информацията, публикувана в „Учебник за моряка“.