НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СРЕЩА С 98-ГОДИШЕН ВЪЗПИТАНИК НА МОРСКОТО
УЧИЛИЩЕ В СОФИЯ

Тази година българските моряци празнуват 140-годишния юбилей на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”.
По този повод на 5 февруари т.г. председателят на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва контраадмирал о.з. Петър Странчевски и членът на клубния съвет капитан І ранг о.з. Румен Тотев посетиха капитан далечно плаване Атанас Илев на работното му място.
Те сърдечно го поздравиха по случай празника на нашата Алма-матер и от името на началника на ВВМУ „Никола Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров му връчиха юбилейния календар на училището.
Между живите възпитаници на Морското училище капитан Атанас Илев най-рано е прегърнал морската идея. Постъпва в училището през далечната 1939 г., когато то се е намирало в Созопол, участва в преместването му във Варна. На 14 септември 1944 г. получава първото си офицерско звание мичман ІІ ранг. Участва във войната като командир на миночистачния кораб „Кирил Попов“ от Дунавския флот на Царство България в състава на Дунавската флотилия на Черноморския флот на СССР, проявява героизъм, награден е с българския орден „За храброст” и съветския „Красная звезда”.
На 6 август тази юбилейна година капитан Илев ще навърши 98, но чувството за дълг не му позволява да си даде „отбой”. Той е председател на Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество училища, член е на клуб „Военни моряци” и на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище.
Капитан Илев благодари за оказаното му внимание и обеща да предостави спомени и снимки от Морското училище от времето, когато той е бил негов възпитаник.

Контраадмирал о.з. Петър СТРАНЧЕВСКИ
председател на клуб „Военни моряци“
към Столичната организация на СОСЗР

Момент от срещата с к.д.п. Атанас Илев.
В гражданското корабоплаване капитан далечно плаване Атанас Илев служи в продължение на три десетилетия: от 1955 г. до 1985 г., основно на корабите на „Океански риболов“.