НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СТАР АЛБУМ: СЛУЖБАТА ВЪВ ВМФ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ
ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ХХ ВЕК (9)

Миналата година, през юни, показахме службата в Първи дивизион противолодъчни кораби (сега Първи дивизион патрулни кораби) - Варна, но повечето снимки бяха от стражеви кораб „Смели“. Сега правим „поворот“ към стражеви кораб „Дръзки“. И не само. Позволяваме си да публикуваме и това, което се вижда на гърба на едната от снимките, за да видят нашите по-млади читатели, че понякога разрешението за публикацията на снимка от бойните кораби преминаваше през иглените уши на цензурата, която не правеше никакви компромиси. Заличаваха се дори бордовите номера на корабите.
Апропо, в ежегодника Jane`s Fighting Ships, който представителството на Параходство БМФ купуваше съвсем официално от специализираните книжарници в Лондон и го предоставяше великодушно (и безплатно) на нашето Адмиралтейство, и бордовите номера, и всички тактико-технически данни на нашите кораби ги имаше почти без каквито и да са грешки. Може би затова същият справочник още в деня на получаването му се засекретяваше. Можеше да се ползва, разбира се, но само като го получиш от секретна секция, а в края на работното време се връщаше. Срещу подпис! А се ползваше за занятия по разузнавателна подготовка. Парадокс! Изучавахме противника с помощта на това, което противникът вече бе разузнал (или бе получил като официална информация) за нас и за другите ВМС по света. Параноята за опазване на военната тайна бе набрала такива високи обороти, че не можеше да се пише от кой кораб и от кой дивизион са снимките. Трябваше да се пише: поделението, в което служи офицерът Петров (например). Малкото име на офицера Петров (в случая) също се явяваше военна тайна…
Публикуваните сега снимки основно са от архива на ликвидирания през септември 1988 г. седмичен вестник на военния ни флот „Димитровска вахта“ и на тогавашния армейски всекидневник „Народна армия“ (сега „Българска армия“. Признавам си, че тайно ги събирах, с убеждението, че един ден все ще ми послужат за нещо. Нито се гордея, нито се срамувам, че съм вършил това. И все пак, добре съм направил. А като изследовател, продължавам да си задавам въпроси. А и да изпитвам неудобството от това, че имаме много повече и много по-интересни снимки от историята на нашия флот отпреди 1944 г., отколкото след това… Но това е една друга тема. А темата: „Стар албум: Службата във ВМФ на България през втората половина на ХХ век“, продължава!
Атанас ПАНАЙОТОВ

Стражеви кораб „Дръзки“ в открито море. Бордовият номер е старателно заличен заради цензурата. Фотограф: Гарабед МАЗЛУМЯН, „Димитровска вахта“.
Поглед от въздуха към ПЛК (противолодъчен кораб - сега корвета) № 34, „Строги“. Снимката е направена от борда на вертолет Ми-14ПЛ на ВМФ. Подозирам, че е на лейтенант Валентин ГЕОРГИЕВ, но не съм сигурен. Бордовият номер си личи, защото съм дал за цензуриране друг екземпляр от същата снимка.
Поглед към „Строги“, № 14 (същият си е като № 34, периодичната смяна на номерата ставаше за заблуда на противника), по време на учение на море. Фотограф: Гарабед МАЗЛУМЯН, „Димитровска вахта“.
Поглед към торпедния апарат на стражеви кораб проект 50 („Дръзки“ или „Смели“, не помня)... „Димитровска вахта“, снимка автора.
Артилеристи от кърмовата 100-мм башня (Б-34 УСМА) на стражеви кораб проект 50 („Дръзки“ или „Смели“). Една от тези башни е експонат във външната експозиция на Военноморския музей. Фотограф: Станимир ШИРКОВ, „Народна армия“. Вижте също какво пише и на гърба на същата снимка!
Надпис и други „аксесоари“ към снимката на артилеристите.
В котелното отделение на стражеви кораб „Дръзки“ през последните години от експлоатацията му (старият „Смели“ вече бе заменен със сегашния). Тук температурата по време на плаване минаваше 50 градуса по Целзий. Снимка Росен ДОНЕВ, сп. „Морски свят“.
На стражевите кораби имаше емблематични, незабравими личности. На „Дръзки“ един от тях беше мичман Никола Гинчев! Снимка Росен ДОНЕВ, сп. „Морски свят“.
Мичман Никола Гинчев, заедно със свои подчинени, в ЕМУК (електро-механични учебни кабинети) на Военноморска база Варна.
След приборката със стирките, палубите на стражевия кораб трябваше да светят от чистота. Затова приборките просто нямаха край… Фотограф: Станимир ШИРКОВ, „Народна армия“.