НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
9 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АРХИВИТЕ 2021 Г.: „ОТГОВОРНОСТ - СЪТРУДНИЧЕСТВО -
ПРИОБЩАВАНЕ“

Днес, 9 юни, Държавният архив - Варна, отбеляза Международния ден на архивите. На скромно тържество бяха наградени отличените в категориите:
Читател на ОДА - Варна за 2020 г., Приятел на ОДА - Варна за 2020 г. и Най-ценно документално дарение в ОДА - Варна през 2020 г.
За втора поредна година Недялко Димитров Илиев бе дарен с грамота за читател на годината с изключителните 101 посещения (предвид ограниченията и мерките, прилагани в условията на епидемична обстановка) и ползвани 95 архивни единици.
На Пламена Димитрова - Рачева, директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, която с цялостната си дейност през годините допринесе за популяризиране на ДА - Варна и Държавната агенция „Архиви“, чрез организиране на изложби и публични мероприятия, бе  връчена грамота за „Приятел на ОДА - Варна за 2020 г.“ За най-ценно документално дарение в ОДА - Варна през 2020 г. бе избрано дарението на доц. д-р Георги Русев Маринов. През 2019 и 2020 г. той дари безвъзмездно лични документи, заведени като личен фонд с № 1700 и обработени през 2021 г.
Събитието бе отразено от електронните медии на град Варна.
Доц. д-р Русев, бе възпрепятстван да присъства на тържеството. Ето част от поздравителния адрес, който изпрати по случая:
Уважаеми г-н Владимиров,
Като благодаря още веднъж на Вас и на ръководения от Вас колектив за всичко описано по-горе, пожелавам на “Държавен архив ВАРНА” все така упорито и всеотдайно да увеличава и популяризира архивното богатство на Варна и региона!
Г-н Илиев подари на Държавен архив - Варна последната си книга „Варненски страж“ и сподели трогателни спомени от написването й, свързани с работата му в архива.
Г-жа Пламена Рачева предостави на ДА - Варна изключително ценен каталог от изложбата „Григорий Маркович Лебский“, в който освен картините на художника са показани и едни от малкото запазени документи за живота му, съхранявани в държавните архиви.
След официалната част гостите на тържеството се запознаха с част от оригиналните документи, свързани със 100 годишнината от обявяването на Варна за „специален курортен кът“.