НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ОТКРИ ЦЕНТЪР „КВАЗАР“ В
МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ

Министърът на отбраната от служебното правителство - Георги Панайотов, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Той бе посрещнат от началника на училището - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който му представи дейността, мисията и проектите, по които работи флотската Алма матер.
В рамките на визитата министър Панайотов откри и новия център за компетентност „КВАЗАР“ („Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“). Центърът в Морското училище е част от обединен лабораторен комплекс от три интегрирани симулационни центъра на територията на София, Варна и Велико Търново, в който от научни екипи са създадени софтуер и роботизирани платформи, които да се използват в критична инфраструктура по вода, въздух и суша.
По време на посещението си, след като разгледа учебно-материалната база, министърът не скри, че е възхитен от дейностите и проектите, по които работи Морско училище. „Продължавайте все така!“, пожела той на флотилен адмирал Медникаров и допълни, че е удивен от организацията и иновациите във флотската Алма матер.
Георги НИКОЛОВ, снимки автора