НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НАВЪРШИХА СЕ 10 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА МОРСКИЯ
ОПЕРАТИВЕН ЦЕНТЪР НА ВМС

На 1 юли 2011 г., в изпълнение на заповед на министъра на отбраната, с церемония по тържествено вдигане на националното знаме, е открит Морският оперативен център на Военноморските сили.
На същата дата е открита „Брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница - ЕКРАН”, която през следващата година е приета на въоръжение.
Още от създаването си центърът участва активно в комуникационното и информационно осигуряване на процеса по управление, ръководство и контрол на силите и средствата от ВМС при участието им в учения, мисии и операции както в страната, така и зад граница. През 2019 и 2020 г. към МОЦ са разкрити Център „База данни за противоминна борба“ и Център „Военноморски координационен елемент“.
По случай годишнината началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров поздрави личния състав на формированието и връчи награди от името на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов на заслужили и доказали своя опит и професионализъм през годините офицери, старшини, матроси и цивилни служители.
Със своя заповед началникът на Морския оперативен център повиши в звание и награди военнослужещи и цивилни служители.
Връзки с обществеността на ВМС