НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПЪРВИЯТ ВОЕНЕН НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ
КОРАБ НА БЪЛГАРИЯ АКОСТИРА В ПУНКТА ЗА
БАЗИРАНЕ ВАРНА

Военният научноизследователски кораб с бордови номер 421 от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 23 юли т.г. акостира в Пункта за базиране Варна. Новата придобивка е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са Морското училище, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт (БАИ).
Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са: осигуряване на българските
национални антарктически експедиции;
осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.
Корабът ще осигурява и практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции и ще прави и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.
За името на кораба бе проведен конкурс. От всички над 250 предложения, комисия избра името „Св. св. Кирил и Методий“. Предстои официална церемония по кръщаването на кораба на 27 юли т.г.
Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на първия военен научноизследвателски кораб ще се състои в Пункта за базиране - Варна.
Георги НИКОЛОВ
Снимки автора

„Св. св. Кирил и Методий“ се насочва към определеното за него място в Пункта за базиране Варна.
Сходнята се спуска с един от корабните кранове.
Последни минути от маневрата за заставане в Пункта за базиране Варна.
Командирът на „Св. св. Кирил и Методий“ капитан ІІ ранг Николай Данаилов рапортува на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.
Флотилен адмирал Медникаров си направи първата снимка за спомен още преди първият военен научноизследователски кораб на България да акостира в Пункта за базиране Варна.