НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ ОТБЕЛЯЗА 79 ГОДИНИ ОТ РАЗСТРЕЛА НА ВАПЦАРОВ
Висшето военноморско училище отбеляза 79 години от разстрела на своя патрон - Никола Йонков Вапцаров. На церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на поета в Училището присъстваха: командирът на ВМС - контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител на Варна - Марио Смърков, зам.-кметът на Община Варна - Пейчо Пейчев, адмирали, офицери, общественици и родственици на Вапцаров.
„Твърдо вярвам, че сме достойни за името на своя патрон. Ние, завършилите Морско училище - едно от малкото висши учебни заведения, носещи името на свой възпитаник, сме горди наследници на силния дух и на цялостното светоусещане на Вапцаров. Името му е свещено за всички български семейства, в които е израснал поне един моряк“, каза началникът на Морското училище - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, в словото си. „ВВМУ е едно от най-престижните висши училища в България както по реализация на кадри у нас и в чужбина, така и по прилагането на международни стандарти, по международни сертификати и акредитации“, отбеляза още той.
След полагането на венците, церемонията завърши с преминаване на почетния караул в тържествен марш.
Георги НИКОЛОВ

Военните моряци - вапцаровци в София почетоха своя патрон
На 23 юли се навършиха 79 години от гибелта на световно признатия български поет Никола Йонков Вапцаров, възпитаник на Морското училище, което гордо носи неговото име.
По установената от клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР традиция членове на клуба на 23 юли се поклониха и положиха цветя на гроба на своя патрон. Цветя бяха положени и на гробовете на разстреляните заедно с Вапцаров антифашисти Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов.
Ден по-рано моряците грижливо почистиха всички гробове.
Членове на клуба присъстваха и
възпоменателния митинг-поклонение пред мемориала „Гарнизонно стрелбище“.
Контраадмирал о.з. Петър СТРАНЧЕВСКИ, председател на Клуб „Военни моряци”