НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КЛУБЪТ НА КОРАБНИТЕ МЕХАНИЦИ ПРЕДЛОЖИ ЕДУАРД ТАВИТЯН ДА БЪДЕ УДОСТОЕН СЪС ЗВАНИЕТО
„ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВАРНА”

Както Ви е известно, българският корабен механик Едуард Тавитян беше удостоен с похвална грамота на 30.11.2020 г. от г-н Китак Лим - ген. секретар на Международната морска организация (IMO), за смелата си постъпка, спасявайки човешки живот на море. 
На 22.12.2020 г. Клубът на корабните механици предложи на областния управител и кмета, г-н Тавитян да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна”. В тази връзка на 28.07.2021 г. (сряда) от 17:00 ч. в Пленарната зала на Община Варна е организирано обществено обсъждане на направеното предложение. 
Управителният съвет на „Клуба на корабните механици” (ККМ) кани желаещите да участват в обсъждането.
Кратка справка за събитието:
Първоначално идеята  за международната номинация е внесена в УС на ККМ от Александър Г. Александров - кдп, почетен член на клуба и Морски посланик на добра воля на IMO. Предложението му е прието и Клубът го препраща към ИА „Морска администрация”, която внася номинацията в Международната морска организация от името на България. Едуард Тавитян е роден във Варна. Завършил е специалност „Корабни машини и механизми“ в Техническия университет - Варна. Плавал е като механик в различни наши и чужди компании. От 18 години живее в Канада, а от около 10 години работи към общинската компания „Halifax Transit Ferry“, която се занимава с фериботен превоз на пътници и техника по море в района на град Халифакс. Постъпката се състои в следното: На 09.10.2019 г. от ферибот „Vincent Coleman”, по време на рутинно плаване по разписание, пада човек зад борда. Обявена е тревога. Екипажът маневрира за спасяване на пасажера, който започва да потъва. Тогава Едуард Тавитян, с риск за собствения си живот, скача в ледените води, подкрепяйки и помагайки за изваждането на бедстващия обратно на борда на кораба.
По-късно местните и областните власти награждават целия екипаж на кораба, а медиите в Канада определят Едуард като герой. Особено ценна също така е наградата на една от най-големите канадски неправителствени организации Canadian Urban Transit Association, основана през 1904 г. и с над 500 членуващи. Горди сме, че тази постъпка на Едуард Тавитян е още едно доказателство за професионализма и човешките добродетели на българските моряци.                                          
Председател на УС на ККМ
мнм Тодор АНГЕЛОВ                                                                                                      

Българският корабен механик Едуард Тавитян.
VINCENT COLEMAN - IMO 9850317, един от петте ферибота, които поддържат пътническата линия между Халифакс и Дартмут. Източник: http://www.shipspotting.com/