НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МАРИЯ БАКАЛОВА СТАНА КРЪСТНИЦА НА КОРАБА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“
В Пункта за базиране Варна се проведе официална церемония по присвояване на име на първия български военен научноизследователски кораб с бордови № 421. Кръстница на плавателния съд стана номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова. Корабът е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт (БАИ). Командир на кораба е капитан II ранг Николай Данаилов.
Точно в 11:00 часа в Деня на св. Седмочисленици (светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий) - 27 юли, почетен караул посрещна началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той прие строя, приветства участниците в церемонията и заяви: „Днес Морското училище притежава най-модерни тренажори за подготовка на морски кадри, но няма по-добър тренажор от морето. А военният научноизследователски кораб ще даде възможности на училището да отстоява водещото си място сред морските университети по света“.
„Този кораб е реализация на мечтите на поколения български учени - да имат възможността да изследват тайните на Световния океан и континента Антарктида. Той е доказателство за възможността за развитие на българската наука, на базата на успешна колаборация между различни образователни и научноизследователски институции“, каза началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.
След това започна тържественият акт по издигането на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, с което плавателният съд официално стана част от учебната флотилия на Морското училище. Веднага след него бе ритуалът по кръщаването. „Разнасяй славата на българските военни моряци! Носи името „Св. св. Кирил и Методий!“ - с тези слова кръстницата Мария Бакалова разби бутилка шампанско о борда на кораба. След церемонията актрисата заяви, че за нея възможността да бъде кръстница на кораба, е изключителна чест и отговорност.
Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще осигурява българските национални антарктически експедиции, ще осъществява научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.
Корабът ще се използва и за плавателните практики на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се осъществяват и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.
„С кораба за първи път България стъпва сериозно, равнявайки се на великите сили в изследването на Антарктида. Това е мечтата на поколения български антарктици, но и на поколения български учени, защото фактически българските учени нямаха научноизследователски кораб, с който да изследват Световния океан“, посочи и проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт.
Официални гости на събитието бяха: зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, съветникът на министъра на образованието Карина Ангелиева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител на Варна Марио Смърков, зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, общественици и флотски ветерани.
Мария Бакалова посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“
Повод за гостуването бе приетата покана от младата холивудска звезда да стане кръстница на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. В Морското училище Мария Бакалова бе посрещната от началника - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Под негово ръководство тя управлява кораб в тренажорния комплекс на флотската Алма матер. Преди това издигна и дрон в двора на училището.
Актрисата разгледа и Центъра за кибероперации, корабни двигатели и енергетични уредби в катедра „Корабни и силови уредби“ и Батальона за подготовка на курсанти. Тя остана очарована от видяното и изяви желание да гостува редовно в Морско училище.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК и ВВМУ

Командирът на кораба капитан ІІ ранг Николай Данаилов връчи букет от слънчогледи на кръстницата Мария Бакалова и заяви, че тя винаги ще бъде добре дошла на борда.
Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов прие строя на почетния караул.
Официалните гости се снимаха за спомен на главната палуба на „Св. св. Кирил и Методий“.
Надписът с името на кораба върху десния му борд.
Първият български военен научноизследователски кораб в Пункта за базиране Варна.
Първото си интервю кръстницата Мария Бакалова даде за Военния телевизионен канал. Вдясно от нея е командирът на „Св. Св. Кирил и Методий“ капитан ІІ ранг Николай Данаилов.
Българският военноморски флаг се развя на кърмата на „Св. Св. Кирил и Методий“.
Мария Бакалова в Батальона за подготовка на курсанти.