НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИДЕЯТА ДА ИМАМЕ ВОЕНЕН КОРАБ С ИМЕТО „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ НЕ Е НОВА!
Тя се появява в София през 1913 г.
Официалното съобщение: Комисия избра името
на първия български военен
научноизследователски кораб
Заседание на комисията по наименуване на първия български военен научноизследователски кораб се проведе в Националния център за полярни изследвания към СУ „Св. Климент Охридски“. От представените 250 предложения, след конструктивни разисквания, комисията в състав: флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и капитан I ранг проф. Калин Калинов - от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, проф. Христо Пимпирев - от БАИ, Драгомир Матеев - от СУ, Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, и Милена Дамянова - от МОН, избра името „Св. св. Кирил и Методий“.
Светите братя са символ на българската писменост, образование и наука, което отговаря на основната цел на кораба - научни изследвания и обучение на кадри за Военноморските сили и други морски образователни институции. Победителките в конкурса са две дами - Мария Илчева и Виктория Евгениева Румянцева.
На заседанието началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, обяви и решението на Академичния съвет на флотската Алма матер за удостояването на проф. Христо Пимпирев със званието „Почетен професор“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Георги НИКОЛОВ

Коментарът на главния редактор на „Морски вестник“ към официалното съобщение:
Идеята да имаме военен кораб с името „Св. Св. Кирил и Методий“ не е нова! Тя се появява в София през 1913 г. За това узнаваме от публикация във варненския вестник „Свободен глас“ (бр. 13, Варна - Провадия, 21 дек. 1913 г.): „Чиновниците и служещите от Софийската община са последвали примера на патриотите железничари (във Велико Търново те вече са създали фонд за подкрепа на военния флот „Отец Паисий“ - бел. авт.) и изказали желание за образуване отделен фонд от всички общини в България и със събраните суми да се купи контра-торпильор (по-късно този клас бойни кораби е наречен ескадрен миноносец - бел. авт.), който да се нарече „Св. Кирил и Методий“.
Инициативата е подкрепена от ентусиазираната учителка от V-та софийска гимназия Мара Евстатиева Марковска. Тя основава комитет под лозунга „Българи, пазете бреговете си!“ (перифраза на популярно тогава послание на цар Фердинанд). С една касичка и макет на миноносец (вероятно тип „Дръзки“), тя дефилира заедно със своите ученички пред царя, князете и правителството на тържествената манифестация по случай славянските просветители Кирил и Методий. Идеята получава височайшето одобрение и подкрепа, след което се учредява фонд „Миноносец (по други данни - кръстосвач - бел. авт.) Св. Братя Кирил и Методий“. По-късно попечителство над него поема Софийската община - фактическият инициатор за създаването на фонда.
Още преди манифестирането на учителката Марковска, на 7 април 1914 г., по време на бала на офицерите от Варненския гарнизон е организирано събирането на средства за усилване на двата фонда в подкрепа на военния ни флот. За съжаление ентусиазмът, обхванал много българи, се изразява не толкова в подкрепа на тази инициатива, а в създаването на нови фондове. Нито един от тях не достига до краен резултат, но сам по себе си фактът, че още през 1913 г. възниква идеята да назовем един от военните кораби на България на с имената на светите братя Кирил и Методий е достатъчно показателен. И реализирането й, макар и след 108 години, е дело, достойно за похвала.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Факсимиле от публикация в сп. „Морски сговор“, № 9, ноем. 1931 г.
Във фонда на Военноморския музей е запазена снимка тип „пощенска картичка“, собственост на мичман ІІ ранг (дн. лейтенант) Димитър Г. Зидаров, получил това звание през 1923 г. Публикуваното изображение е разпространявано при събирането на средства за фонда „Св. Св. Кирил и Методий“.
На заседанието началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, обяви и решението на Академичния съвет на флотската Алма матер за удостояването на проф. Христо Пимпирев със званието „Почетен професор“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Снимка Георги НИКОЛОВ
Факсимиле от публикацията във варненския вестник „Свободен глас“, бр. 13, Варна - Провадия, 21 дек. 1913 г.
Факсимиле от публикация в „Морска библиотека“, кн. 8, Варна, юли 1923 г.
Факсимиле от публикация в сп. „Морски сговор“, № 8, окт. 1928 г.
Факсимиле от публикация в сп. „Морски сговор“, № 9, ноем. 1931 г.