НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Преди половин век:
ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ИЗСТРЕЛИ СРЕЩУ КОРАБ-
НАРУШИТЕЛ

Докато служех във Флота, Граничните войски (тогава нямаше Гранична полиция), не разполагаха с кораби, а катерите им не бяха бързоходни. За това за целта да се спре кораб-нарушител, който бяга, се използваха военните кораби. Освен това, често по време на учение с подводна лодка, в полигона, на мястото, където се очакваше тя да изплава, имаше най-често рибарски кораб. Било български, или турски. Независимо от това, че тези полигони бяха обозначени на всички навигационни карти, имаше нарушения.
В последните година - две, въпреки КОВИД, при възможност малкото останали на крака от класното ни отделение от Морското училище (и имащи желание) се събираме. Било да отбележим някой рожден ден или просто за да се видим… С нас винаги е и един от капитаните. А освен това, половината от групата сме служили заедно на МПК (малый противолодочный корабль - бел. ред.) ). Та като всички остаряващи мъже си спомняме времето, когато бяхме млади и си разказваме истории от времето на службата ни.
Наскоро руските медии се бяха похвалили, че с предупредителни изстрели са отклонили английски военен кораб, нарушаващ техните териториални води. Коментирайки този инцидент, си спомнихме за подобни случаи, в които сме участвали. Така в разговора стана ясно, че с предупредителни изстрели е спиран и собствен кораб-нарушител, за което е и моят разказ.
МПК-та бяха не само с най-добро противолодъчно оръжие за времето си, но и бързоходни. Вдигаха при нужда над 25 възла (пределът след ремонт и док бе 29). А и като дислоцирани в южния район и с готовност от 30 минути, бяха най-удобни да бъдат изпратени, за да спрат някой нарушител. Така на едно от тях - МПК 45, се налага да спре кораб на тогавашната ГДР, напуснал пристанището с неизправни документи. На кораба тогава командир е Я. Янев, а механик - Н. Балтов. Вдигат те граничен флаг, както е редът при такива случаи, и го настигат. С флаговете сигнализират на кораба да спре. Реакция няма. Кораба продължава да се движи по курса си. Командирите, а  и от екипажа, не знаят немски, а също така и свободно английски. А с немци да разговаряш на руски просто няма как да стане. Тогава командирът на кораба прави кръг около нарушителя, втори, трети. Едва когато застава на курса му, немският кораб реагира.
Съпровождат го до пристанището в Бургас, и преди кораба да влезе в порта, МПК-то си тръгва. Не стигнали до Черноморец, получават заповед да се върнат. Като вижда, че военният кораб си тръгва, немецът също тръгва да бяга. Този път е съпроводен обратно и нашите момчета остават да чакат, докато граничен катер дойде да си го поеме.

Малък противолодъчен кораб проект 201М от състава на 4-ти отделен дивизион противолодъчни кораби.
Малък противолодъчен кораб проект 201М на ходови изпитания във Варненския залив след ремонт в КРЗ „Флотски арсенал“. Максимален ход 29 възла.
Созополските рибари по това време не само са имали планове, но и са ги преизпълнявали. Колекция на Михаил ЗАИМОВ.
12 февруари 1988 г. Ремонтираният във КРЗ „Флотски арсенал“ съветски СКР с кремиковска стомана на носа прави „навал“ на американския кораб „Йорктаун“ и го изважда от строя за повече от месец. Година по-късно двете държави си разменят визити на добра воля. За посещението на американския кораб в Севастопол - бих разказал друг път.
2012 г. Някои от созополските рибарски кораби надживяха социализма, сега въртят „стаж“ и по време на демокрацията. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ.
Риболовен кораб № 6 от Созопол по време на празник в града, 60-те години на ХХ в. Колекция на Михаил ЗАИМОВ.
Риболовният сейнер „Пионер“ изтегля пълни с улов мрежи. 45-годишният риболовен сейнер през септември 2008 г. бе превърнат в изкуствен риф (https://www.morskivestnik.com/)
Спомням си, че е имало случай през зимата, в лоши метео-условия наше МПК да гони нарушител. Когато  се прибира в Созопол, цялата му палуба е била обледенена, заради вълните и ниската температура. Но трябва да е било между 1963 и 1965 г., преди моето отиване там.   
За изстрели по курса на наш кораб разказа Янев, който като командир на кораб е дал такава заповед. Било е на полигона за учение с подводна лодка. Когато корабите се изтеглят на безопасно място и чакат лодката да изплава, виждат как едно созополско РеКе (рибарски кораб) държи курс точно към мястото където я очакват. Време за губене няма и командирът на дивизиона (по прякор Черния Гошо), заповядва на МПК 45 да го изгони от там. Янев отива до рибарския кораб, но те не искат и да чуят. Теглят пълна с риба мрежа и нямат никакво желание да се разделят с нея. Рибарите гонят план и премиални. Разбира се отказът е докладван на Комдива. Черния Гошо е родом от Созопол и много добре познава капитаните на риболовните кораби. Неговата заповед е да го спрат с предупредителни изстрели. Янев вика старши артилериста - трета година матрос, един от най-добрите артилеристи на дивизиона, обяснява му подробно какво трябва да направи, предупреждавайки го да пази кораба и да даде два къси откоса далеч пред носа му и мористо. Следва маневра на кораба и заповед - Огън! Артилеристът изстрелва пред носа на рибарите две тройки снаряди. Лентите на 25 мм артилерийски установки са наредени така, че всеки трети снаряд е трасиращ. Рибарите чуват изстрелите и виждат прелитащите пред тях трасиращи снаряди. Лабаво няма. Режат мрежата и бягат.
След като се прибира от учението, Янев забелязва как докато се движи по созополските улици два дена местните го гледат на криво. Прибирайки се в базата си, РК-то веднага разнася новината за станалото из града. После се разбрало, че созополският отдел на Черноморски риболов е водил разговори с военните за компенсация на понесените загуби .
Често заварвахме и турски рибарски кораби на дрейф в района на полигона. Такъв случай имах на едно учение през 1974 г. На мястото, където ще изплава лодката, имаше турска „така“ (рибарски кораб). Аз вече бях дивизионен механик. Бях на флагманския кораб. Командир на дивизиона бе капитан І ранг Игнатов. Тогава знаех някои турски думи, както и можех да броя. Корабът се доближи до рибарите, след сигнал от сирената на кораба на палубата се показаха няколко човека от екипажа. Игнатов ми нареди да им кажа, че има подводна лодка и трябва да се махнат, като ми каза да им кажа курса към Истанбул. Турците чуха, че има денизалтъ (подводница), но за наша изненада поискаха да им кажем курса към Варна. След като им го казахме, те с най голяма скорост се изстреляха от мястото си.
Трябва да поясня, че в тези години невзрачни на вид турски рибарски кораби, но снабдени с мощни немски двигатели и вдигащи висока скорост, често посещаваха нашите пристанища. Те заставаха на отдалечени и слабо осветени места на пристанището. Вечерта до тях идваха малки бусчета и се прехвърляха товари. Всеизвестна тайна бе, че чрез тях ДС (или „Кинтекс“? - бел. ред.) изнасяха контрабандно оръжие, наркотици и цигари.
А що се отнася до Руския черноморски флот и инцидента с англичаните, то руските моряци имат дълъг опит при подобни случаи. Но тогава не стреляха, а „изтласкваха“ нарушителя. Но за такъв случай, ако се не лъжа, „Морски вестник“ вече беше писал.
Днес нещата се промениха. Сега Флотът и Граничната полиция тренират залавяне на нелегални мигранти и терористи, заловили кораб и държащи екипажа за заложници. И разполагат с достатъчно бързоходни плаващи средства.
О.з. капитан І ранг Евгени ЦЕНОВ,
юли 2021 г.