НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ВИЕ СТЕ ПОКОЛЕНИЕТО, КОЕТО ЩЕ ПРЕВЪРНЕ
ВМС ВЪВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН И
ПРОСПЕРИРАЩ ВИД ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ“

С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към курсантите от випуск „Георги Раковски“ на Морското училище
Скъпи випускници, през годините на обучение положихте труд, калихте воля, тяло и дух, придобихте нови знания, овладяхте технологии. Вие встъпвате в редовете на Българската армия, на Военноморските сили в момент, когато така дълго очакваният процес на модернизация започна необратимият си ход. Заедно трябва да изпълним отговорната задача да превърнем този ресурс в ефективен отбранителен потенциал и аз съм убеден, че заедно ще се справим. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна на 8 август към курсантите от випуск „Георги Раковски“ на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Тържественият акт по връчване на дипломите им за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание по традиция се проведе на Морската гара в гр. Варна. Началникът на отбраната пожела на младите морски офицери да носят гордо лейтенантските си пагони и да бъдат уверени в способностите си, защото те са поколението, което ще превърне Военноморските сили във високотехнологичен и проспериращ вид въоръжени сили.
От днес във Военноморските ни сили постъпват 17 лейтенанти, завършили успешно специализациите „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС“. Пожелания за успешна служба отправиха към тях министър-председателят на Република България Стефан Янев и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов.
„Бъдете устремени, запазете своя плам! Помнете, че името „защитник на Родината“ не е случайно! Вашата дейност в рамките на Военноморските сили е важна не само за защитата на Отечеството, но и за развитието на целия военноморски сектор на Република България“, заяви в обръщението си към младите офицери министър-председателят.
„Убеден съм, че във Висшето военноморско училище, което е произвело толкова качествени офицери и специалисти за търговския ни флот, вие сте получили най-доброто образование. Не спирайте да мечтаете, служете в редиците на ВМС с достойнство и чест и успехите ще дойдат!“, категоричен беше и заместник-министър Пламен Йорданов.
Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военноморско училище съвпадна с отбелязването на 142-ата годишнина на Военноморските сили. Празникът започна с издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби. До 14.00 ч. жителите и гостите на Варна можаха за разгледат военни кораби, акостирали на Морската гара. За празничното настроение допринесе и концертът на Хора на ветераните, който започна в 18.00 ч. вчера на сцена „Раковина“ в града.