НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАВЪРШИ XI-ТO МЕЖДУНАРОДНО ВОДОЛАЗНО УЧЕНИЕ С УЧАСТИЕ НА ВОДОЛАЗИ ОТ ВМС НА БЪЛГАРИЯ
В периода 02-09 август 2021 г. се проведе единадесетото по ред ежегодно международно водолазно учение на страните от евразийския регион, членки на NATO или участващи в програмата „Партньорство за мир” (NATO PfP), „Eurasian Partnership Mine Countermeasures Dive 2021” (EP MCM DIVE 2021). Тази година, независимо от продължаващите противоепидемични мерки, участието в учението се удвои, в сравнение с 2020 г. Домакин отново бяха Военноморските сили на Румъния. В учението взеха участие общо 250 водолази, пет кораба и специализирани средства от ВМС на Азербайджан, България, Румъния и Украйна, от Бреговата охрана на Грузия и от Европейското командване на САЩ, което е и традиционен спонсор на учението. Военноморските сили на България участваха със сборна водолазна група от аварийно-спасителния отряд, Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители на ВМС и от 3-ти дивизион противоминни кораби, под общото ръководство на командира на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение капитан I ранг Даниел Тодоров.
В полигони на ВМС на Румъния, източно от пристанище Констанца, бяха отработени епизоди по търсене и неутрализиране на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства в прибрежни райони и на малки дълбочини (до 10 метра), както и на исторически мини на средни дълбочини (до 45 метра).
От борда на румънския минен заградител „Вицеадмирал Константин Балеску“ и от украинския спасителен кораб „Олександр Окрименко“, бяха изпълнени подводни технически дейности с използване на дълбоководни водолазни системи. Бяха отработени и действия за оказване на помощ на пострадали водолази, чрез провеждане на лечебна рекомпресия в барокамера.
Подготовката на нашите водолази, както и способността им да работят безпроблемно в съвместни екипи с водолази от други държави-членки на Алианса и държави партньори, отново бяха оценени на много високо ниво. Това е необходима предпоставка за надграждане на учението през следващите години, както и за задълбочаване на сътрудничеството с участващите държави чрез бъдещи двустранни инициативи.
Връзки с обществеността на ВМС