НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
80 ГОДИНИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА ЛУКСОЗНИЯ
ПЪТНИЧЕСКИ КОРАБ „ЦАРИЦА ЙОАННА“ В РУСЕ

Ако разтворим книгата „Български трицвет по Дунав“ с автори В. Дойков, Й. Радоев и Й. Казаков (Варна, изд. Г. Бакалов, 1985 г.,) на с. 37 ще прочетем: „На 17 август 1941 г. пристига вторият кораб - „Царица Йоанна“. Става въпрос за втория от „великолепната българска дунавска тройка“: „Цар Борис ІІІ“, „Царица Йоанна“ и „Княз Симеон“ - най-красивите и най-луксозните по това време товарно-пътнически кораби по Долния Дунав. Те са поръчани от Царство България в корабостроителницата „Обуда“ на унгарското параходство DDSG в Будапеща. Малко известен факт е това, че за реализацията на този амбициозен проект големи заслуги имат видни варненци: народният представител о.з. капитан ІІ ранг Петър Стоянов (командир на торпедоносец по време на победоносната атака срещу крайцера „Хамидие“), капитан І ранг Георги Славянов - началник на отдел „Корабоплаване“ в Дирекцията на железниците и пристанищата - бивш началник на Морската учебна част, о.з. капитан ІІ ранг Тодор Тодоров (първи командир на първата българска подводница УБ-18) - тогава директор на Българската земеделска кредитна банка. Има и поне още двама, за които ще стане дума след малко.
В същата книга, на същата страница е записано: „Първият от корабите - „Цар Борис ІІІ“, пристига в Русе на 19 май 1941 г., а на 22 май се вдига българско знаме“. Тази дистанция от три дни се дължи на факта, че до Русе, „Цар Борис ІІІ“ плава със заводски екипаж и пристига в Русе под немски флаг. А „Царица Йоанна“ вдига флаг още в Будапеща и там е приет от български екипаж, командван от варненеца капитан Александър Енчев. За него вече сме разказвали неведнъж в „Морски вестник“, благодарение на пълното съдействие, което ни оказа г-н Димитър Енчев - най-малкият син на капитана. И сега, отново благодарение на него, публикуваме този ретро-фоторепортаж, свързан с годишнината. Трябва да посочим и името на първия главен механик. Според едни източници той е Иван Дочев, а според други: Иван Дончев. Едните със сигурност грешат… Аз лично вярвам на капитан Александър Енчев, който собственоръчно в своя личен албум е написал: Иван Дочев.
А на снимките виждаме членовете на комисията по приемането на „Царица Йоанна“, водена от директора на Дирекция „Водни съобщения“ инж. Георги Ненов. От дирекцията са също инж. Валериан Минков и инж. Боян Кънев (бивш директор на Пристанище Варна). На снимките, като член на комисията, виждаме още един виден варненец по онова време: о.з. капитан І ранг от Морските на Н.В. Войски и о.з. полковник от Въздушните на Н.В. Войски Иван Михайлов - бивш първи командир на действащата българска водосамолетна авиация по време на Първата световна война, бивш командир на Дунавската флотилия, бивш командир на военната ни авиация. Твърде възможно е той да е представител на тогавашния директор на „Българско речно плаване“ о.з. капитан ІІ ранг Георги Купов - героят от Балканската война, който отсъства при приемането на кораба и го посреща в Русе.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимките са от личен албум на капитан
Александър ЕНЧЕВ

Тържествено посрещане на „Царица Йоанна“ в Русе, 17 август 1941 г.
„Царица Йоанна“ в Будапеща след последното пробно плаване, 13 август 1941 г.
Край Козлодуйския бряг, 1941 г. Плаване край мерната линия за изчисляване на скоростта на „Царица Йоанна“.
Нептуново тържество на борда на кораба по време на поредното пробно плаване, 1941 г.
„Царица Йоанна“. Последен ден преди отплаването от Будапеща.
Ето го и варненецът (зет на единия от братята Шкорпил) Иван Михайлов - член на приемната комисия.
Част от членовете на приемната комисия и част от екипажа се снимат за спомен на горната палуба пред мостика.
Капитан Александър Енчев в момент на работното си всекидневие на мостика.
8 май 1941 г. Капитан Александър Енчев посреща на борда свой колега капитан от унгарското параходство DDSG - официален гост на церемонията по вдигането на българския флаг.
8 май 1941 г. Директорът на Дирекция „Водни съобщения“ инж. Георги Ненов връчва българския флаг на капитан Александър Енчев.
„Царица Йоанна“ в Пристанище Лом, 1941 г.