НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СБОГУВАХМЕ СЕ С ЖУРНАЛИСТА И С ПРИЯТЕЛЯ МАТЕЙ ТОДОРОВ
На 17 август 2021 г. последното желание на журналиста от Военния телевизионен канал Матей Тодоров и близките му: „Да го приеме морето”, беше изпълнено от Военноморските сили. Церемонията по разпръскването на праха му се проведе във Варненския залив на борда на медицинския катер „Г. С. Раковски“ (№ 221) в присъствието на началника на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров, родственици и бивши колеги.
След прехода до мястото за провеждане на ритуала, прощални слова произнесоха капитан I ранг Камен Кукуров и съпругата на Матей Тодоров г-жа Марияна Тодорова. В словото си началникът на Щаба на ВМС каза: „Плаването към морето на вечността е дело самотно, но то може да бъде и дело - достоен край на живота на един достоен човек. И нашето присъствие днес тук е доказателство именно за това“. В знак на признателност към труда на Матей Тодоров началникът на Щаба на Военноморските сили подкрепи предложението да се направи личен фонд в Държавен архив - Варна, където да се съхраняват творбите му. В отговор на словото на капитан I ранг Кукуров, г-жа Тодорова изрази благодарността си за уважението, с което ВМС изпратиха Матей в последното му плаване.
Матей Тодоров е удостояван с множество награди и отличия. Освен големия му принос за популяризирането и издигането на престижа на военния ни флот, той е отдавал и споделял немалка част от живота си на моряшката служба.

Снимки Иван САВОВ

Церемонията по разпръскването на праха на Матей Тодоров се проведе борда на медицинския катер „Г. С. Раковски“.
Началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров произнесе слово за живота и творческата дейност на Матей Тодоров.
Марияна Тодорова изрази благодарността си за уважението, с което ВМС изпратиха Матей в последното му плаване.
Тръбач от Представителния духов оркестър на ВМС даде началото на траурната церемония.