НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
67 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ОСМИ ОТДЕЛЕН ДИВИЗИОН ПОДВОДНИ ЛОДКИ
На 18 август 2021 г. по случай 67-та годишнина от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки и възстановяване на подводното плаване в България, с военен ритуал бяха положени венци и цветя на Паметника на българските подводничари, намиращ се в Пункта за базиране Варна.
На  ритуала присъстваха началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ваньо Мусински, председателят на Съюза на подводничарите в Република България капитан I ранг о.з. Станко Станков, председателят на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Варна вицеадмирал о.з. Петър Петров, симпатизанти, членове на съюза и военнослужещи от състава на бившия дивизион.
В словото си капитан I ранг о.з. Станков направи кратка ретроспекция на проведените през годините славни подводни плавания и учения. От своя страна началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Кукуров обнадежди присъстващите на ритуала, съобщавайки, че се работи усилено в насока за превъоръжаване Военноморските ни сили с подводници. Благодари на запасните подводничари и пожела крепко здраве на тях и семействата им. През 1916 г. България закупува една германска подводница, а именно UB-1-8. Тържественото вдигане на българския военноморски флаг над нея било на 25 май 1916г., като й се дава името „Подводник18“. Това именно е и началото на подводното корабоплаване в нашите военноморски сили. Според официалния германски военноморски справочник за 1916 г., в света тогава има само 10 държави, които притежават подводници и България е една от тях.
На 18.08.1954 г. с вдигането на българския военноморски флаг на 3 подводници с бордови номера 41, 42 и 43 от съветската ХV серия, клас „М“, се сформира 8-и дивизион подводни лодки. През 1972 г. подводниците са заменени с две по-съвременни: № 81 - „Победа“, и 82 - „Слава“, от проект 633. През 1983 г. е вдигнат флага и на третата подводница № 83- „Надежда“, а през 1985 г. - и на четвъртата българска подводница № 84 - „Слава”. Така за кратък период от време до 5 септември 1990 г. в строя на българските ВМС има четири подводници.
През 1990 г. и 1991 г. са спуснати флаговете на подводници с бордови № 82 и 81, 2008 г. - с бордови № 83, а през 2011 г. бе спуснат флага и изведена от строя и последната българска подводница с бордови № 84.

Връзки с обществеността на ВМС