НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВДИГНАТ БЕ ФЛАГЪТ НА ПЪРВИЯ ОТ СЕРИЯТА 32
150-ТОННИ БЪЛКЕРИ НА ПАРАХОДСТВО БМФ АД

На 20 август 2021 г. в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. бе вдигнат флага на първия от поръчаната от Параходство БМФ АД нова серия от осем 32 150-тонни кораба за насипни товари.
Общата инвестиция по този проект ще надхвърли 200 млн. щатски долара.
Кръстницата на кораба Снежина Трендафилова му даде името „Ком“, с което той стана трети в историята на компанията с това име. Госпожа Трендафилова е съпругата на ръководителя на изнесения офис за контрол на строителството на нови кораби на Параходството в Китай, инж. Радослав Трендафилов.
Първият капитан на „Ком“ е к.д.п. Мариян Йотов, а първи главен механик - инж. Димитър Ганчев. По време на ходовите изпитания новопостроеният кораб показа отлични ходови и експлоатационни характеристики. Той е лейкър (lake fitted bulk carrier), като с това Параходство БМФ поставя акцент във флота си, планирайки увеличаването на този тип кораби до 16 и утвърждаване позициите си на този пазар. Кораб „Ком“ е построен по изцяло нов проект, съобразен с най-новите изисквания за ефективност и опазване на околната среда. Проектът е разработен от водещи корабни дизайнери и екип на Параходство БМФ АД.
През м. юли бе спуснат на вода и вторият кораб от тази серия, като се очаква той да влезе в експлоатация до края на м. септември тази година. Останалите шест кораба ще бъдат доставени последователно до м. юни 2023 г.
Пресцентър на Параходство БМФ