НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗАПОЧНАХА НАЧИНАНИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА ДЕНЯ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ
Проведе се 81-ят плувен маратон „Галата - Варна“
На 1 август 2021 г. се проведе 81-ят плувен маратон „Галата - Варна“. Организатори на плувното състезание са Военноморските сили на Република България, Община Варна и ПСК „Черно море”. Вoенните моряци осигуриха безопасността на състезателите с 12 плавателни средства - 2 катера, 3 бързоходни и 7 гребни лодки.
Участниците трябваше да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м - от нос Галата до Втора буна на Варненския плаж. За преплували дистанцията се смятат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първия финиширал.
В състезанието тази година участваха 228 души от страната и чужбина.
Koмандирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов награди победителите от състезанието.
Напомняме на читателите на „Морски вестник“:
Алексиев, Иван. Кога е проведен първият плувен маратон Галата - Варна: 1937 или 1939 г.? - http://morskivestnik.com
(Публикувано 12 авг. 2015 г.).
Алексиев, Иван. Пак за историята на плувния маратон Галата - Варна: 1937, 1938 или 1939 г. …
https://morskivestnik.com/compass/
(Публикувано 7 авг. 2019 г.)

Oткриха спартакиадата по морски спортове на ВМС
На 2 август 2021 г. в Пункт за базиране Варна беше открита Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили,  посветена на 142-та годишнина от създаването на българския военен флот. Състезанията по ветроходство, гребане, теглене на въже и хвърляне на хвъргало ще се проведат от 2 до 5 август 2021 г. в акваторията на Варненския залив и в Пункт за базиране Варна.
В различните дисциплини ще участват: 4 отбора мъже и 1 сборен отбор жени от военните формирования на Флотилията бойни и спомагателни кораби; 2 отбора мъже и 2 отбора жени от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, съставени от курсанти и студенти; 1 отбор мъже и 1 отбор жени от спортен клуб „Атом” от АЕЦ „Козлодуй”.
На тържественото откриване приветствие към състезателите отправи началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров, който пожела успех на всички участници и вятър в платната.

Пълната програма за тържественото отбелязване на 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България (в PDF-формат)
можете да прочетете тук.