НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИЗЛОЖБА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ: „ТВОРЧЕСТВО И
ПРОПАГАНДА ВЪВ ФЛОТА В ГОДИНИТЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА“

На 5 август т.г. в 10.00 ч. в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей (ВММ), ще бъде открита изложбата „Творчество и пропаганда във Флота в годините на Студената война“. Тя се организира по повод предстоящия Празник на Българските военноморски сили и включва малко познати експонати, съхранявани във фонда на ВММ като стенвестници, ведомствени издания и художествени творби от периода 50-те до 80-те години на ХХ век.
В изложбата посетителите могат да се запознаят с разнообразни и любопитни прояви на творчество сред моряците, курсантите от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и офицерите от Флота на България. Печатните материали, които са представени, за разлика от казионните многотиражни печатни вестници и списания, са ценни с това, че са единствени, уникални екземпляри. Те обединяват разнородни творчески форми като художествена илюстрация и плакат, поезия и музика като използват за основа събития от ежедневието, случки от живота във формированието, както и такива, свързани с духа на епохата и с противопоставянето между двете страни на Желязната завеса.
В същия ден във външната експозиция на Музея ще бъдат представени и новите издания на книгите „Морската артилерия на България 1879-1970“ от о.з. полковник Петко Велев и „Бреговата артилерия и бреговите ракетни части на Българския ВМФ (1947-1979)” от о.з. капитан I ранг Петко Рачев. За настоящото им, второ издание, те са подготвени от „Еър груп 2000“.
Изложбата „Творчество и пропаганда във Флота в годините на Студената война“ може да бъде посетена до края на м. октомври.
На 8 август - Денят на Българските военноморски сили, музеят ще работи с вход свободен.