НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
142 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ВМС: ЧЕСТВАНИЯТА В РУСЕ И
В БУРГАС

На 3 август 2021 г. от Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев проведе срещи с областния управител на Русенска област г-н Борислав Българинов и неговите заместници г-жа Стефка Караколева и г-н Синан Хебибов, както и с г-н Пенчо Милков, кмет на Община Русе, и неговите заместници г-н Енчо Енчев и г-н Димитър Недев.
За всеотдайна и високопрофесионална дейност, за постигнати високи резултати в изпълнението на служебните задължения и по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили кметът на Община Русе награди капитан-лейтенант Георги Зайранов - заместник-диригент, главен старшина Живко Иванов и главен старшина Руслан Драганов - оркестранти, в Представителния духов оркестър на ВМС.
За представителите на медиите от града беше проведена съвместна пресконференция с участието на кмета, заместник-областните управители и заместник-командира на ВМС. Проведоха се военни ритуали по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич и „Паметника на моряка”. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на военните моряци, отдали живота си за отечеството.
По-късно пред Доходното здание Представителният духов оркестър на Военноморските сили изнесе концерт за гражданите и гостите на града.
*
На 4 август 2021 г. (сряда) военнослужещите от военните формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас тържествено честват 142 години от създаването на Военноморските сили на Република България.
Мероприятията по повод празника започнаха пред Паметника на моряка в Морската градина на град Бургас с ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите моряци. След това в Пункт за базиране Бургас се проведе тържествено награждаване на военнослужещи от областния управител на област с административен център Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, кмета на община Бургас г-н Димитър Николов, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.
По-късно през деня Представителният духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов изнесе празничен концерт за гражданите и гостите на Бургас и Созопол. Кулминацията на тържественото отбелязване на 142-та годишнина от създаването на ВМС в Бургас ще бъде на 7.08 и 8.08.2021 г., когато жителите и гостите на града ще имат възможност да разгледат кораби от състава на Военноморските сили, които ще бъдат акостирали в Пристанище Бургас.

Връзки с обществеността на ВМС

Момент от честването в Русе.
Момент от честването в Бургас.
Момент от честването в Пункта за базиране Бургас.
Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев пред Паметника на моряка в Русе.
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов пред Паметника на моряка в Бургас.