НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА
МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ

Основната част от начинанията по повод 140-та годишнина от основаването на Морското училище ще бъдат през периода 7 - 11 септември 2021 г. Това ще стане при пълното спазване на всички противоепидемични изисквания. На 7 септември преди обяд ще се състои церемонията за удостояване на о.р. капитан I ранг Мариуш Миешиковски - вице-ректор на Полската военноморска академия, с почетното звание „Почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Капитан І ранг Миешиковски има сериозен принос за укрепване и разширяване на връзките между двете висши морски учебни заведения.
Тържествената церемония по случай 140-годишнината на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще започне на 8 септември сутринта на малкия плац на флотската алма матер. На финала личният състав на ВВМУ и представителите на чуждестранните военноморски академии ще преминат в тържествен марш. След това участниците в церемонията ще бъдат поканени на акта за валидиране на пощенска марка, посветена на годишнината.
По-късно участниците в церемонията ще имат възможност да се запознаят с най-новите попълнения в учебно-материалната база на училището. След обяд ще бъдат представени монографията на капитан I ранг доц. д.н. Асен Кожухаров „Личните академични документи на българската морска образователна система (1892 - 1946 г.) и „Алманах на възпитаниците на Морско училище 2011 - 2021 г.“
Тържественото събрание-концерт ще се състои на малкия плац и ще бъде с участието на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Ще бъдат наградени изявени и заслужили дейци на Морското училище. Вечерта ще бъде организиран курсантско - студентски бал.
На 9 септември сутринта ще бъде открита Международната научна конференция IMSC 2021, чийто домакин е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Нейната работа ще продължи до 11 септември включително. Също на 9 септември сутринта ще бъде представена книгата на о.з. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов - главен редактор на „Морски вестник“, „Учебните кораби, катери и яхти на Морското училище (1881 - 2021 г.)“.
В чест на 140-та годишнина група възпитаници на Морското училище от по-старшите випуски обявиха, че отпускат еднократно поощрение от левовата равностойност на $250  на студент от ВВМУ „Н. Вапцаров“ от инженерна специалност. Кандидатите трябва да следват редовно обучение, да са завършили трети курс на обучение през учебната 2020/2021 г. и през 2021/2022 г. да учат в четвърти курс. Поощрението ще се определи на конкурсни начала по точкова система от дарителите и ще се ползва за изплащане на част от таксата за обучение за учебната 2021/2022 г. Срокът за кандидатстване в конкурса с представяне на информация по критериите за оценка е 30 октомври 2021 г. Класирането на печелившия кандидат ще се определи до 15 ноември 2021 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК

О.р. капитан I ранг Мариуш Миешиковски - вице-ректор на Полската военноморска академия, днес ще бъде удостоен с почетното звание „Почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Корицата на монографията на капитан I ранг доц. д.н. Асен Кожухаров „Личните академични документи на българската морска образователна система (1892 - 1946 г.)“.
Корицата на книгата на о.з. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов - кореспондент на „Българска армия“, „Учебните кораби, катери и яхти на Морското училище (1881 - 2021 г.)“.
Корицата на „Алманах на възпитаниците на Морско училище 2011 - 2021 г.“