НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар

НОВИНИ ОТ ПУНКТ ЗА БАЗИРАНЕ ВАРНА И ПУНКТ ЗА БАЗИРАНЕ БУРГАС

БОРДИНГ ОПЕРАЦИИ
За времето от 13.09. до 17.09.2021 г. в Пункт за базиране Варна се провежда обучение по „Контрол на корабоплаването и провеждане на бординг операции „Eurasia Partnership Maritime Interdiction Operations/Visit, Board, Search and Seizure“ (EP MIO/VBSS).
В обучението участват общо 37 обучаеми от Азербайджан, Румъния и Украйна. Обучението се води от инструктори от САЩ и от бойни плувци от военно формирование 22580 - Варна. За практическа учебна платформа, се използва танкер бункеровчик „Балчик“, тъй като същият има най-близък профил с този на търговски кораб.  
По време на обучението се тренират техники по обезвреждане и задържане на нападатели, по тактическо придвижване на борда на кораб и тактическо планиране на операция за превземане на плавателен съд. Особено внимание от страна на медицинските инструктори от САЩ се обръща на тренировките по oказване на първа медицинска помощ и стабилизирането на ранен боец.
МАТРОСКА КЛЕТВА В ДИВИЗИОНА ПАТРУЛНИ КОРАБИ
На 13.09.2021 г. в района на Пункта за базиране Бургас се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи от дивизиона патрулни кораби. След като целунаха бойното знаме и се заклеха във вярност към Родината според вековните войнски традиции, младите матроси официално станаха част от екипажа на ВМС.
Военнослужещите бяха поздравени от командира на формированието капитан I ранг Радко Пенев. Той припомни корените на този ритуал и изрази увереността си, че младите попълнения ще бъдат верни на клетвените слова, а ако се наложи и със саможертва ще бранят Родината.
В словото си към младите моряци началникът на Щаба на Флотилията бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков им пожела да носят с гордост морската униформа, да бъдат достойни наследници на славните ни предци и да имат дълга и успешна кариера в редиците на ВМС.

Връзки с обществеността на ВМС