НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВНАТА КРЕПОСТНА СТЕНА НА КАЛИАКРА
Реконструкцията на третата крепостна стена (и порта), извършена през 1986 г. от Националния институт за паметниците на културата (София), под методичното ръководство на арх. Ема Москова, е неточна и некачествена. Тя не следва точно рисунката на френския художник Жул Лоран [1] (направена на 7 октомври 1846 г.), и снимката на крепостната стена, направена от Карел Шкорпил преди земетресението на 18/31 март 1901 г., известни на проектанта на реконструкцията Христо Ямантиев [2].
Сводът на прохода (два строителни периода, различаващи се по височина и ширина, добре видими на рисунката (литографията) и запазените снимки, височината на надвратната кула, зъберите на кулата (по-точно тяхната липса), височината на крепостната стена, според Константин Иречек - около девет метра [3]. Липсата на зъбери по източната куртина на стената, броят на зъберите по западната куртина (при Жул Лоран - девет, при реконструкцията - осем), липсата на врати - външна и вътрешна, липсата на съоръжение за вдигане и спускане на подвижен мост над рова (според проучвателя на средновековната крепост Георги Джингов в надвратната кула е имало такова съоръжение), променят изгледа на крепостна стена, която през 14-и век е изглеждала доста по-внушителна от модерната реконструкция [4]. …

Пълния текст на статията на Анастас АНГЕЛОВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.

септември 2021 г.
Jules Laurens - Kalagriah, chateau genois. 7 aout 1846. Рисунката се съхранява в колекциите на Висшето национално училище по изящни изкуства в Париж (L'Ecole nationale superieure des beaux-arts, Paris).
Средновековната крепостна стена на Калиакра, реконструкция на НИПК от 1986 г.