НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИСКАТ ОСТАВКАТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА
МОРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗА ЗАСЕДНАЛИЯ
КОРАБ КРАЙ КАМЕН БРЯГ

Граждани организираха групи в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ - София.
„Тази мярка се налага от продължилото почти седмица бездействие по случая с авариралия край защитена местност „Яйлата“ моторен кораб „VERA SU“. Случаят застрашава екологията в резервата, морското биоразнообразие, представлява опасност както за поминъка на дребномащабните риболовци от региона, така и за туризма. Изпълнителна агенция „Морска администрация“ - София, организира и координира дейности по безопасността на корабоплаването в морските пространства и във вътрешните водни пътища на Република България. Агенцията упражнява контрол и организира опазването на морската среда и на р. Дунав от замърсяване от кораби“, пишат в групата.
Това е поредно за последните месеци гражданско искане за незабавно отстраняване на ръководството на базираната в София морска агенция.
Два месеца преди засядането на кораб „VERA SU“, Моряшкият професионален съюз (Варна) обяви, че служебният премиер следва да извърши промени в ръководния състава на ИА „Морска администрация“. Настояването на неправителствената организация бе по повод бездействие на същата администрация в отговор на резолюциите на ООН за обявяване на моряците за ключови работници. ООН, Международната морска организация и Международната организация на труда приканват правителствата да дадат на морските специалисти специален статут по време на пандемията, тъй като осигуряват 80 % от глобалните вериги на доставките. От Моряшкия професионален съюз заявяват, че българската ИА „Морска администрация“ не е предприела действия в тази посока с месеци.
През последните 12 години доброволческата организация за морско търсене и спасяване БУЛСАР (Варна) многократно алармира, че България не е готова да посрещне широкомащабна авария в Черно море. Такива предупреждения отправяха и от редица други български организации от морската индустрия през изминалите години.
Кораб „VERA SU“, плаващ под флага на Панама, заседна в района на защитена местност „Яйлата“ преди шест дни. Към момента властите не са обявили и приложили план за изтегляне на плавателния съд. Прогнозите за идните дни са за влошаване на времето в района, което би застрашило плавателния съд и представлява потенциална опасност за допускане на замърсяване. Корабът превозва 3300 тона тор.
Групата във Фейсбук е достъпна на адрес: https://www.facebook.com/groups/400910381431626

Ал. ТОДОРОВ,
Меритайм България

Фоторепортаж на Пресиян ПАНАЙОТОВ