НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА Д-Р ИВАН СЪРБЯНОВ ЗА ЗАСЯДАНЕТО НА VERA SU
В моят пъстър живот, кръстен от жена ми „безотговорно авантюристичен“, съм кръстосвал океаните като корабен лекар. При моите плавания е имало  инциденти от всякакъв характер, на които съм бил участник, а на някои - само наблюдател. В случая си спомням за един макар и не така драстичен, но показателен инцидент. При акостирането ни в порта на град Лагос в Нигерия, нашият кораб, поради малкото място на кея, нанесе едва забележима щета на борда на съседен кораб. Само след минути  капитаните на двата кораба се събраха на маса в присъствието на представител на застрахователното дружество „Лойд“ на чаша уиски и уредиха така наречения „морски протест“ за минути. Аз бях пряк свидетел на цялата процедура и останах впечатлен от изключителния ред в решаването на едно дори незначително морско произшествие
Колкото за причината, която е довела до засядането на въпросния кораб на дъното пред Камен бряг, имам спомен, който напълно може да я обясни, още повече, че сега кърмчията и капитанът разполагат с десетки средства в помощ на корабоводенето.
Преди повече от половин век ежегодно се провеждаше през есента републиканското първенство по подводен риболов с участието дори и на състезатели от чужбина. Аз като лекар на това състезание имам незабравим и полезен за случая спомен. Целият състав на участниците в това събитие отсядахме за спане в тогавашния най-представителен хотел „Глобус“ на Слънчев бряг. Сутрин, с модерен за него време кораб на подводни криле „Комета“, акостирал в порта на Несебър, бяхме отвеждани в акваторията на Приморско, където се провеждаше състезанието. Последният ден след закриването му имаше обичайният банкет в кръчмата на пристанището, придружен с алкохолно присъствие дори и за екипажа на корабчето. Някъде към полунощ потеглихме за Несебър. Повечето от участниците: състезатели, треньори, водачи и съдии бяха вече задрямали, когато се чуха препирни на висок глас от капитанския мостик: „Абе това в дясно светлините на Несебър ли са, глупости - това е фарът на Галата, не сте прави, мисля че наближаваме Поморие. Не бе, това е Истанбул!“
Най-после на разсъмване успяхме да се доберем до Несебър след една нощ, изпълнена с предположения на кой град са светлините от ляво и после от дясно, за щастие - без авария.
Мисля, че вероятно това е причината VERA SU да излезе от фарватера.
Едно пропуснато допълнение към описания инцидент от финала на първенството по подводен риболов: При това нощно лутане по морската шир в търсене на порт Несебър, наред с капитана и кърмчията в командната рубка на кораба участваха в споровете и началникът на порт надзора (ДИК) капитан Петров и директорът на Пристанище Бургас капитан Н. Рунев (бивш началник на ДИК от август 1961 до 1 януари 1970 г.). Това допълнение показва, че някои обстоятелства при корабните инциденти, независимо от ранга на участниците в тях, могат да са фатални.
Д-р Иван СЪРБЯНОВ

Експресен пътнически кораб на подводни криле „Комета“.
Капитан Н. Рунев.