НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН, РАЗВЯЛ РОДНОТО ЗНАМЕ НА ЮЖНИЯ ПОЛЮС, СТАНА ПОЧЕТЕН ПРОФЕСОР НА
МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ

Проф. д.н. Христо Пимпирев прогнозира, че през идващото лято научно-изследователският кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ ще пресече Южния Атлантик и ще поеме курс към нашата база на Антарктида
Проф. д.н. Христо Пимпирев стана почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Званието му бе присъдено на официална церемония, която се състоя на 8 октомври 2021 г. в Планетариума на Морското училище, след решение на Академичния съвет на флотската Алма матер от 30 юни т.г. Решението на съвета бе представено от заместник-началника на ВВМУ капитан І ранг проф. д-р Калин Калинов. В приветствието си началникът на училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров посочи безспорните приноси на проф. Пимпирев за извеждането на страната ни сред водещите държави в света при изучаването и бъдещото усвояване на богатствата на Антарктида. Адмиралът съобщи и за предстоящ курс от лекции, които почетният професор ще изнесе пред слушатели от навигационния факултет.
В своята академична лекция полярният изследовател разказа за първите си стъпки към ледения континент и за развитието на българската база на полюса - „Св. Климент“, от създаването й преди 30 години до сега. Посочени бяха научните изследвания, направени по време на експедициите през годините, както и тези, които предстоят, съвместно с Морското училище и научноизследователския военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ.
Проф. Пимпирев смело прогнозира, че през идващото лято новопридобитият плавателен съд ще поеме курс към нашата база на Антарктида. Самото придобиване на кораба прави България напълно равностойна на останалите държави, които заедно управляват 1/10 от територията на нашата планета. Нещо повече, почетният професор на ВВМУ направи още по-смела прогноза: в близко бъдеще „Св. св. Кирил и Методий“ ще се превърне във флагман на научно-изследователската флотилия на Училището. Той бе категоричен, че няма да бъде повторена грешката, направена преди около 15 години, когато заради липсата на един милион лева бе пропусната възможността хидрографският кораб на ВМС „Адмирал Бранимир Орманов“ вместо към остров Ливингстън пое курс към режището за скрап.
Не по-малко смела е и следващата прогноза на проф. Пимпирев: нашите научно-изследователски експедиции вече трябва да гледат не само на юг, но и на север - към Северния ледовит океан, тъй като климатичните промени много скоро ще направят Северния морски път достъпен за всички търговски кораби, при това - без лидирането им от ледоразбивачи.
След края на церемонията, по стара традиция, проф. Пимпирев засади дърво в парка на Училището.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Проф. д.н. Христо Пимпирев е роден през 1953 г. Той е български учен и полярен изследовател. Професор е по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доайен е на българската арктическа програма и участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/1988 г.
Директор е на Националния център за полярни изследвания от 2007 г. до сега. Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в спелеоложка експедиция в китайското карстово плато, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в Колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир, Канадска Арктика. 
Проф. д.н. Пимпирев е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс - на 8 януари 2013 г. Той стъпва на най-южната точка на планетата, като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс. Пимпирев ледник, Пимпирев бряг на остров Ливингстън в архипелага Южни Шетландски острови в Антарктида носят неговото име.