НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПИЛОТСКИЯТ КАТЕР „ФОБОС“ ОСТАНА В ИСТОРИЯТА С ПОЛОВИНВЕКОВЕН СТАЖ В ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА
Произведеният през 1968 г. в някогашната Германска демократична република моторен катер „Фобос“ е вече в историята. Изваден през 2020 г. на стапел в „Булярд“, в началото на 2021 г. той дори бе подготвен за боядисване на подводната част на корпуса, но съдбата му бе решена преди това и катерът е вече парчета старо желязо за скрап.
Построен като инспекционен плавателен съд, проектантите му са предвидили и възможността да бъде използван като пилотски катер. Така и се получава. Отначало е използван от Държавната инспекция по корабоплаване (ДИК) - Варна, а след това става надежден партньор на пилотите. И така - повече от 50 години! На вахта остава по-малката с една година „сестричка“ на „Фобос“ - „Нереида“, която вече подобрява рекорда по продължителност на службата, поставен от по-стария „брат“. Но това ни най-малко омаловажава постижението на „Фобос“, оставил добри спомени у няколко поколения пилоти в Пристанище Варна.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Атанас ПАНАЙОТОВ

2012 г. В добрите стари времена „Фобос“ и „Нереида 1“ се разминават на контра-курсове. В крайна сметка последните им курсове бяха в една посока…
Снимка (почти) от началото на цветната фотография: „Фобос“ между „Метеор 2“ и изваден за зимуване на стапел бързоходен пътнически кораб тип „Комета“. О, минало, незабравимо! Архив на „Морски вестник“
Началото на 2021 г. „Фобос“ дори бе подготвен за боядисване на подводната част на корпуса, но съдбата му бе решена преди това и катерът е вече парчета старо желязо за скрап.
2011 г. „Фобос“ в компанията на „Пилот 2“. Първият вече е отплавал в историята, а вторият е застанал на вахта във външната експозиция на Военноморския музей.