НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЕСЕННО СТАКАТО, ИЛИ ЗА ТОВА, КОЕТО НИ Е ОСТАНАЛО ОТ
СТАРШИТЕ ВИПУСКИ…

Докато изпращахме в последния му път дядо Ефо (Евтим Димов Евтимов, капитан І ранг о.з, к.п.н., випуск 1958 г.) си спомних какви семинари по педагогика ни спретваше едно време. Оставяше ни свободно да си фантазираме, за методи, подходи и иновации, и наместо да ни поправя, пускаше едно щедро „може и така!“. А щом наборът Иван Игов, един от пионерите на детската психология у нас, се впуснеше в обичайния си опортюнистичен порив, той и него даряваше с „може и така“. Можело и така, сега вече сме убедени…
Дългогодишният ръководител на флотския духов оркестър, маестро Ангел Кършанов, останал цели тридесет години несменяем на диригентския пулт, ни разказваше фамозен спомен от ранните си офицерски години. В средата на 50-те, комай за първи път в морски кител, пътувал с деветдесет годишна „госпожа“ във влака „София - Варна“. С младия си акъл, сигурно се е кипрел със златните си пагони, а тя го е оглеждала с благи очи. Малко преди да слезе на гара Шумен, му казала.
- Адмиралче, преди шейсет години пътувах в нощния влак от Русе, на дървени седалки, с един млад поп в купето. И той се пресрами да си поиска, а аз му се дърпах… Колко ми е бил акълът!
Престарелият капитан далечно плаване Вълчев, не онзи Вълчев, „Ефето“, а един друг, много читав моряк, като ме видеше още отдалеч и викаше:
- Ела, момче, да си стиснем ръцете! Да си здрав, докато си жив! А заклетият доброволец-спасител, капитан Никифор Герчев, като го попитах по Великден как е с яйцата и има ли кой да му ги чука, каза:
- Има ами, аз на вилата си имам и петел!
Eто това ни е останало от старшите випуски: да сме здрави докато сме живи, да си събираме акъла и ако имаме проблеми с яйцата - да се надяваме на младите петли. Можело и така. Да ги поменем, тези и другите от морския строй в отвъдното, докато ни има на този свят, ще са живи и те, поне мъничко.
Янчо БАКАЛОВ

Евтим Димов Евтимов (1939 - 2021 г.), капитан І ранг о.з, кандидат на педагогическите науки, випуск 1958 г. на Морското училище.