НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БЪЛГАРСКАТА КАРТОГРАФСКА ОБЩНОСТ ОТБЕЛЯЗА 10-ТА ГОДИШНИНА НА
НАЦИОНАЛНАТА СИ ОРГАНИЗАЦИЯ

Българската картографска общност отбеляза 10-та годишнина от създаването на националната си асоциация в София. През 2011 г. търсейки своя европейски път българските картографи учредиха БКА (Българска картографска асоциация). Това съкращение бързо стана популярно в международните картографски среди, защото зад него стоеше амбициозна общност, съставена от специалисти, учени, преподаватели и хора изпълнени с любов към картографията - вековно човешко умение за изобразяване на геопространството с цел овладяването и разумното му използване от човека. Припомняме, че първата карта на български език е издадена през 1843 г. - забележете в Страсбург, днес седалище на Европейския съюз, от русенеца Александър Хаджи Руссет и тя носи заглавие „Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земли“.
Верни на началните си европейски стремления, българските картографи бързо заеха свое място в Международната картографска асоциация (ICA). Световната картографска общност отбеляза изключителния принос на страната ни в обявената през 2015-2016 г. Международна година на картата под егидата на ООН. Последваха поредица от изложби (една от които в седалището на ООН в Ню Йорк през 2015 г.) и конференции, които показаха, че страната ни има не само съвременно производство и разпространение на карти, а и забележителен картографски архив. Българската колекция от стари карти е създадена с дългогодишна целенасочена дейност и дарения на патриотични българи и се стопанисва днес от ДА „Архиви“ при МС и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
На тържеството в София по повод десетата годишнина на БКА присъстваха основните учредители на асоциацията, която вече е и национален представител на България в ICA. Събитието бе уважено от проф. Милан Конечни - президент на Международната картографска асоциация (2004-2007), проф. Теменужка Бандрова - основател, председател на УС на БКА и вицепрезидент на ICA
(от м. юли 2019 г., Токио, Япония) и от представители на основните учредители на БКА.
В кратко слово проф. Теменужка Бандрова проследи богатата дейност на БКА след 2011 г. и завоюваните международни и национални позиции. От името на ръководството на БКА, тя връчи почетни грамоти на своите юридически и физически лица (https://cartography-gis.com/members-bg).
Пред участниците в тържеството един от отличените - д-р Стефан Пейков, огласи писмо на г-н Илиян Янчев - кмет на Община Малко Търново, по повод приноса на български картографи, членове на БКА, в създаването на постоянна експозиция на открито „Картографският образ на Странджанския край през вековете” на и.м. Петрова нива и осъществяването на съвременна карта на Странджа - Петрова нива в М 1:110 000 и 1:40 000 от КартГео - Троян и ГЕОПАН -  Бургас. На всички присъстващи на тържеството бе дарена най-новата българска карта „Странджа - Петрова нива 2021“. Бе оповестена и планираната Mеждународна конференция по картография и ГИС, 15-20 юни 2022 г., в перлата на Черноморието - старинният Несебър, чийто организатор е Българската картографска асоциация (https://iccgis2020.cartography-gis.com/). 

Мила ПЕЙКОВА
културолог

Обща снимка на участниците в юбилейното тържество.
Специален гост на юбилея на съвременната българска картография бе проф. Милан Конечни. Проф. Конечни е президент на авторитетната международна организация на картографите (ICA) - една от уважаваните професионални организации, чиято експертиза ползва и ООН. Сн. (от ляво на дясно) проф. Милан Конечни, проф. Теменужка Бандрова - председател на УС на БКА и вицепрезидент на ICA и д-р Стефан Пейков - председател на МТКЦ - Геопан - Бургас
Картата „Странджа - Петрова нива“ дарена на участниците в юбилея на българската картография, бе избрана от Съюза на тракийските дружества в България да стане част от програмата за отбелязване на 125 годишнината от организираното тракийско движение в България.