НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ГОЛЯМОФОРМАТНА КАРТА НА СТРАНДЖА, ДАРЕНА НА МАЛКО ТЪРНОВО
На 25 октомври 1913 г. град Малко Търново се връща в пределите на България

На днешния ден - 25 октомври 1913 г., представители на Турция и България подписват протокол за предаването на част от малкотърновската покрайнина на Царство България. С този международноправен акт Малкотърновско или по-точно казано - част от неговото землище, преминава в патримониума на Третата българска държава. Същинското освобождение на града във военния смисъл на думата е извършено няколко дни по-рано, когато 10-та погранична рота с командир капитан Минчо Сотиров завзема тази част на Странджа. Въпреки че тогава присъединяването изглежда по-скоро логично, отколкото стратегически значимо, днес то има нарастващо геополитическо значение. Защото Малкотърновско е сърцето на така наречената „вътрешна Странджа“, което дава своя отпечатък върху цяла Източна Тракия.
Това значение най-добре може да се „прочете“ и разбере от картите - старите и новите географски и геополитически карти. Малко Търново има една от най-богатите картографски колекции на стари карти у нас. Най-новото попълнение на неговата сбирка е дарената за празника на града необичайна голямоформатна карта „Странджа - Петрова нива“ в подробния мащаб 1:55 000 и с размери 160 х 120 см. Дарението е направено от трима българи - родолюбецът проф. Иван Гаврилов, военният картограф о.р. подп. инж. Тотьо Ангелов и д-р Стефан Пейков - последните двама са учредители на Българската картографска асоциация (БКА).
Дарението е в специално технологично изпълнение. Изработено е на метализирана плоскост с UV устойчиви мастила, което гарантира нейната дълготрайност и устойчивост на атмосферни влияния. Тя ще бъде монтирана в близост до Туристическия информационен център на общината (ТИЦ) и ще дава обилна информация на гостите на града и местното население за Малкотърновската покрайнина с нейното изключително природно и културно-историческо богатство. Картата е двуезична - на български и английски език. На нея са отбелязани не само община Малко Търново, но и останалите странджански общини - Созопол (480
квадратни км), Приморско (350 квадратни км), Царево (513 квадратни км), Средец (1150 квадратни км), Камено (172 квадратни км), Карнобат (110 квадратни км), Стралджа (210 квадратни км), Болярово (474 квадратни км) и цялата територия на природен парк Странджа (1161 квадратни км).
Картата „Странджа - Петрова нива“ опаметява присъединяването на Малкотърновската покрайнина към Отечеството. Освен това дарението привлича внимание върху 125-тата годишнина на организираното Тракийско движение в България и ролята на Малко Търново в полагането на неговото начало. Изразява признателност към община Малко Търново и нейния кмет Илиян Янчев за техните приноси в създаването и разпространението на картата. То е израз и на успешната съвместна работа на Общината с Българската картографска асоциация (БКА), която тази година навърши 10 години от своето основаване.
Катя РАДЕВА

Голямоформатната карта на Странджа - Петрова нива, 2021, е в М 1:55 000 и е предназначена за експозиция на открито. Дарението отбелязва и 10-тата годишнина от създаването на националната организация на българските картографи - БКА, официален представител на България в Международната картографска асоциация ICA. На дарената карта в Малко Търново ясно личи специалния знак за европейско качество на дарения картографски продукт № 001 (https://cartography-gis.com/sertifikat-za-kachestvo).