НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
И РУСНАЦИТЕ СИ ИМАТ СЛУЧАЙ КАТО VERA SU, НО В ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК
Контейнеровозът RISE SHINE (9164550) е заседнал в 5.02 ч. сутринта (местно време) на 9 ноември 2021 г. в залива Восток западно от Находка при бурно време

Корабът е отплавал от китайското пристанище Нингбо и е поел курс към руското пристанище Восточный в Приморие. След пристигането там, той е закотвен на рейда. Поради приближаващия циклон RISE SHINE е изпратен в залива Восток, където да хвърли котва, за да изчака бурята. Но скоро след това котвата му започва да дрейфи. Накрая засяда край нос Козин. Машинното отделение е наводнено и има голяма пукнатина в корпуса, но резервоарите за гориво са непокътнати. Количеството гориво на борда е 298,2 тона. Опасни товари в контейнерите няма, е съобщил губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко.
Корабът е подал сигнал за бедствие около 6 часа сутринта в позицията 42°49'N 132°46'E. Евакуацията на 14-те членове на екипажа, всички китайци, започва в 10.30 часа с няколко полета на вертолет Ми-8 с четирима спасители на борда. Моряците са преминали медицински преглед. Общо 60 души са участвали в операцията, която се е провела при тежки метеорологични условия с пориви на вятъра до 15 метра в секунда и вълни до 3-4 метра. Разпоредено е на спасителния влекач „Лазурит“ да отплава от Владивосток и да се насочи към мястото засядане на контейнеровоза. През следващите дни времето в региона ще се влоши, очакват се обилни валежи и ураганен вятър. Далекоизточната транспортна прокуратура е започнала разследване на инцидента. На мястото са изпратени спасителните отряди „Владивосток“ и „Находка“ от Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия в Приморския край, и пожарната в Находка.
RISE SHINE (9164550) е построен в Yichang SY (стр. № 502-2), Китай, като AMISIA J. И е регистриран под флага на Федерална република Германия. Предаден е на първия си корабособственик на 30 декември 1999 г. Дължината му е 100,4 м, широчината - 18,8 м (DWT: 5541). Последната регистрация на контейнеровоза е под флага на Панама.

МОРСКИ ВЕСТНИК изказва благодарност на г-н Иван ДИМИТРОВ за оказаното съдействие.

Още по темата:
https://twitter.com/siberian_times/status/

Сателитна снимка на района на произшествието.
RISE SHINE (9164550) пред нос Козин. Момент от действията на спасителния вертолет Ми-8. Добре се вижда веригата на спуснатата дясна котва, а на кърмата, ляв борд - спуснат щормтрап.