НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРИНОС НА БЪЛГАРСКАТА КАРТОГРАФИЯ ЗА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В
СТРАНДЖА

17 ноември - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
През м. декември т.г. във Флоренция, Италия, ще се състои Международна картографска изложба - един от най-големите форуми в съвременната картография и географските информационни системи (ГИС). На нея ще бъдат представени последните постижения в сферата на геопространствените науки и тяхното приложение в практиката. България ще участва със специална колекция, организирана от националния ни представител - Българската картографска асоциация. Една от номинираните за включване в изложбата във Флоренция карти е новоиздадената българска карта „Странджа - Петрова нива“ (2021). Тя е създадена от КартГео - Троян, и Геопан - Бургас, - две дружества с определени приноси в развитието на съвременната българска картография.
Създаването и издаването на номинираната карта се радваше на голяма обществена и
институционална подкрепа през цялата година. По повод своето участие в престижната международна проява и Световния ГИС ден - 17 ноември българските картографи пускат лимитирана серия от 30 стенни карти, предназначени за малкия и среден бизнес в Странджа. Те са ориентирани към собственици на къщи за гости и хотели, към туристически информационни центрове, офиси на фирми и туроператори, кабинети по география в училищата и музеи, и разбира се - към колекционери и любители на професионални карти за българските планини. Лимитираната серия показва внушителното природно и културно-историческо богатство на Странджа и нейното черноморско крайбрежие, както и потенциала на крайграничните и крайбрежни общини Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Средец, Болярово, Камено и Бургас.
Стенната карта се предлага в същия вид, в който ще бъде показана във Флоренция. Тя е в мащаб 1: 110 000, двойно ламинирана, с размери 70 х 100 см, като едното й лице обхваща 4440 кв. км от българската територия и по целесъобразност - 1630 кв. км. от територията на Р. Турция. Професионалната картна информация е поднесена на български и английски. Изданието е удостоено с първия сертификат за качество на картографски продукт у нас съгласно европейските стандарти. Неговите картни характеристики са: Език - български и английски; Мащаб 1: 110 000 и 1:40 000; Проекция UTM, WGS 84, географска мрежа през 10’; Формат 70 х 100 см; Материал - хартия (сатен); ламинирана с UV устойчиво фолио; Страници - двулицева (съставена от две карти и
25 информационни карета); Автор: КартГео § Геопан; Издател: Геопан § КартГео; Година на издаване: 2021 (ISBN 978-619-90963-6-9).
Цената на стенните карти за малкия и среден бизнес е 30 лв. + доставка от куриерска фирма Еконт. Заявките се приемат от Геопан - Бургас по електронен път
geopan@abv.bg или на мобилен телефон 0887567809, или на пощенски адрес: 8000 Бургас, п.к. 282.

Стенната карта „Странджа - Петрова нива“ (2021), лице.
Стенната карта „Странджа - Петрова нива“ (2021), гръб.
Информационното каре посветено на старобългарския отбранителен вал Еркесията - един от най-внушителните крепостни валове в Европа. Представянето му в картата бележи началото на гражданската инициатива на бургаския предприемач г-н Константин Бачийски за възстановяване на част от Еркесията на територията на община Бургас.