НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА И ВЛЕКАЧЪТ „ЕВРОПА“ -
ИСТОРИЯ, КОЯТО ЗАПОЧВА ОТ 1974 Г. И
ПРОДЪЛЖАВА ДО ДНЕС

47 години служи влекачът „Европа“ в Пристанище Варна, а на 1 февруари 2022 г. ще подкара 48-та. Появата му в пристанището през 1974 г. е отбелязано с публикация в популярното тогава сред морските специалисти списание „Корабостроене и корабоплаване“, факсимиле от която публикуваме. Към нея може само да се уточни, че строителят на влекача е „Петрозавод“, а производителят на главните двигатели - „Русский дизель“, също от Ленинград, сега Санкт Петербург. Така е записано в регистровите книги на Българския корабен регистър.
Интересно е да узнаем кой наш кораб е буксирал влекача от Балтийско до Черно море, кои са първите капитани и механици на „Европа“. Някои от тях може и да не са вече сред нас, но „Европа“ остава сред нас. Добре ще е да ги припомним на читателите на „Морски вестник“. Разбира се, през 1974 г. никой не си е мислил за европейското бъдеще на България. Влекачът получава името Европа не защото това е име от древногръцката митология. Като си припомним имената на еднотипните влекачи: „Ариел“ - спътник на Уран, „Диона“ - спътник на Сатурн, „Луна“ - спътник на Земята, „Леда“ - спътник на Юпитер, ще се досетим, че четвъртият по големина естествен спътник на Юпитер носи името Европа. Между другото, ако скоро не сте чели нещо за него, можете да погледнете в Гугъл и може би няма да съжалявате.
През тази година, на VІР-деня на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021“ видяхме влекачът „Европа“ още в първия епизод, който бе проигран в Пристанище Варна-изток. Убедихме се, че ветеранът не се предава!
МОРСКИ ВЕСТНИК

Публикацията в списание „Корабостроене и корабоплаване“, кн. 3 от 1974 г.
Скица на влекача „Европа“, илюстрираща публикацията в списанието.
16 юли 2021 г. „Европа“ участва в учението „Бриз 2021“.
Влекачът „Европа“ в първите си години в Пристанище Варна. Виждат се четирима членове на екипажа.