НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОМАНДИРЪТ НА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРЕМИНА ОБУЧЕНИЕ В АРЖЕНТИНА
Заместник-командващият по подготовката на ВМС на Република Аржентина контраадмирал Марсело Тарапов е изразил готовност лично да участва в първото антарктическо плаване на нашия научно-изследователски кораб
Командирът на научноизследователския военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан II ранг Николай Данаилов взе участие в два последователни курса по управление на кораби в полярни води. Курсовете се проведоха в рамките на две седмици - от 18 до 22 октомври и от 25 до 29 октомври 2021 г. Обучението на командира на кораба бе в отговор на официалната покана на заместник-командващия по подготовката на ВМС на Република Аржентина контраадмирал Марсело Кристиан Тарапов (Marcelo Cristian Tarapow). Курсовете се проведоха в Буенос Айрес, Република Аржентина, в Escuela de Ciencias del Mar - Училището по морски науки към Военноморските сили. Сградата е специализирана за подготовка на морски офицери и учени в областта на антарктическите изследвания.
Курсовете обхващат тематиката относно правния статут на континента, отговорностите на държавите, извършващи научни изследвания, както и недопускането на замърсявания. Включват също теоретична подготовка за времето на плаването, като планиране на преходи в ледови условия, предпазване на кораба от обледеняване и действия при засядане в лед. Застъпени са и логистични принципи, свързани с методите за стоварване на материална част на брега. От особена важност са и темите, свързани с живота и здравето на участниците в плаването - оцеляването на екипажа, индивидуалното оборудване, предсказването на времето по местни признаци, въздушни, надводни и подводни операции и действия в екстремни условия при ниски температури, много сходни с условията на планетата Марс. Лекциите бяха представени от офицери от различни антарктически експедиции и полярни изследователи от Escuela de Ciencias del Mar.
По правило всеки курс завършва с изпит за оценяване на подготовката.
Освен българския представител, участници в курса бяха и офицери, готвещи се за полярни експедиции в Антарктида, и бъдещи екипажи на ледоразбивача Almirante Irizar, офицери от ВМС на Колумбия.
Пред представител на вестника капитан ІІ ранг Данаилов сподели, че обучението му в Аржентина има много важно значение за бъдещата му професионална дейност и се надява, че и неговите помощници от офицерския състав също ще преминат през тези курсове. Командирът на научно-изследователския кораб е изключително благодарен за полученото добронамерено съдействие както от страна на посолството на Аржентина у нас, така и от заместник-командващия по подготовката на ВМС на Република Аржентина контраадмирал Марсело Кристиан Тарапов. Аржентинският адмирал, който се познава с командира на българските ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, е приветствал искрено желанието на нашата страна да оперира със свой кораб в полярните води. Той е изразил готовност както да се срещне и разговаря с целия екипаж на „Св. св. Кирил и Методий“, така и да се включи лично в първото антарктическо плаване на кораба, за да бъде в помощ на нашата експедиция.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимките са от личния архив на капитан ІІ ранг Николай ДАНАИЛОВ

Заместник-командващият по подготовката на ВМС на Република Аржентина контраадмирал Марсело Кристиан Тарапов приветства с „Добре дошъл!“ капитан ІІ ранг Николай Данаилов (в светлата униформа).
Участниците в антарктическите курсове се снимат за спомен пред мачтата на Escuela de Ciencias del Mar.
В съобщението за проведените антарктически курсове във фейсбук-страницата на Escuela de Ciencias del Mar бе посочено и участието на офицер от ВМС на България. Източник: http://www.escm.armada.mil.ar/