НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЛЕГЕНДАТА STOCKHOLM ГОСТУВА ВЪВ ВАРНА ПРЕЗ 1980 Г. КАТО VOLKERFREUNDSCHAFT
Всеки, който се е докосвал до темата морски катастрофи, е прочел нещо за сблъсъка между италианския лайнер ANDREA DORIA и шведския пътнически кораб STOCKHOLM малко преди полунощ, в мъгла, на 25 юли 1956 г. Два пъти по-големият като размери италиански лайнер потъва единадесет часа по-късно, а шведският пътнически кораб, приел на борда си 545 спасени пътници от ANDREA DORIA, се връща обратно в Ню Йорк. Да припомним все пак, че носът на STOCKHOLM се врязва в средата на корпуса на ANDREA DORIA от десния борд.
STOCKHOLM е известен обаче с това, че е пътническият кораб с най-дълга експлоатация по трансатлантическата линия. Построен е през 1948 г. в корабостроителницата Gotaverken в Гьотеборг (Швеция) за компанията Svenska-Amerika Linien. Корабът прави първото си плаване на 21 февруари 1948 г. по маршрута от Гьотеборг до Ню Йорк. През 1952 г. е реновиран и след това има капацитет 12 644 GRT като приема 86 пътници в 1-ва класа и 584 - в туристическа. На 3 януари 1960 г. бившата ГДР придобива кораба, преименува го на VОLKERFREUNDSCHAFT („Дружба между народите“) и го превръща в първокласен кораб за 568 пътници (12 442 GRT) не само за гражданите на държавата-собственик, но също така го отдава под наем и на трети страни. По време на Кубинската ракетна криза през октомври 1962 г. корабът (с пълен брой пътници) преминава през американската блокадна линия и достига Куба невредим.
През 1980 г. ваканционният кораб посещава и Пристанище Варна-изток. От тогава е и снимката, която предлагаме на читателите на „Морски вестник“. През 1985 г. ГДР продава VОLKERFREUNDSCHAFT на Neptunus Rex Enterprise, която го преименува на Volker, регистрира го под панамски флаг и го премества в Ослофиорд през август с.г., а през септември - в Саутхемптън.
На 20 декември 1986 г. 38-годишният лайнер е преименуван на Fridtjof Nansen и е дислоциран в Осло, за да служи като плаващо общежитие за търсещи убежище политически и икономически емигранти. През май 1989 г. корабът е продаден на Star Lauro и е буксиран до Генуа. Към 1992 г., под ръководството на италианския архитект Джузепе де Жорио, той е превърнат в модерен круизен кораб. Тъй като старият корпус не може да поеме по-големите (и по-тежки) надстройки, корабът получава като конструктивно усилване така наречената „патешка опашка“ на кърмата. От 1995 г. под името ITALIA PRIMA корабът е собственост на компанията NINA, която го отдава под наем на различни фирми, включително и на Neckermann Seereisen. След още няколко смени на собственици и флагове, последното му име е ASTORIA. За последно 74-годишният ветеран е регистриран в Rotterdam (port Waalhaven) на 12 декември 2021 г. Може би няма да е трудно да прогнозираме каква ще е бъдещата му съдба, но нека да не бързаме. Легендата STOCKHOLM е оцелявал след какви ли не изпитания!
МОРСКИ ВЕСТНИК

1980 г. VОLKERFREUNDSCHAFT („Дружба между народите“) - някогашният STOCKHOLM, в Пристанище Варна-изток.
ASTORIA (ех STOCKHOLM), Rozenburg, Rotterdam, Netherlands, October 07, 2018, Photographer: Hans.Esveldt. Added: Dec 05, 2021, http://www.shipspotting.com/ В кърмата се вижда конструктивното усилване на корпуса тип „патешка опашка“.
Носовата част на STOCKHOLM след сблъсъка с ANDREA DORIA, http://ssmaritime.com/
Носовата част на STOCKHOLM след сблъсъка с ANDREA DORIA, още един ракурс, http://ssmaritime.com/