НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВЪВ ВМС: ПОКАЗНИ ЗАНЯТИЯ ЗА НАЧАЛО НА ПОДГОТОВКАТА ПРЕЗ
2022 Г.

На 10 януари  2022 г. формированията от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Военноморска база Варна и Военноморска база Бургас проведоха показни занятия по повод първият ден от подготовката във ВМС през 2022 г.
От борда на моторния катер „Георги Раковски” представителите на медиите наблюдаваха епизоди от занятия по отработване организацията при приемане и предаване на леки товари и поща по траверзен способ, преглед и превъртане на оръжието и техническите средства на кораба. Интерес предизвикаха и борбата с възникнал на кораба пожар, отработването на корабно разписание по подготовка, постановка и управление на дистанционно управляем апарат „РАР-104В“, демонстрирани от корабните екипажи от дивизионите, дислоцирани във  Военноморска база Варна.
По време на показните занятия във Военноморска база Варна капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на ВМС по операциите, отговори на въпроси на присъстващите журналисти. В своето изявление той подчерта, че усилията на ВМС през 2022 г. са насочени към развитието, поддържането и използването на наличните способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България чрез изпълнение на пълния спектър от задачи по мисиите на въоръжените сили. Това включва усъвършенстването на способностите за осъществяване на непрекъснато наблюдение, оповестяването и поддържането на информационна осведоменост за обстановката в морските пространства, контролът на корабоплаването, защитата на морските комуникации и стопанската дейност на море. 
Във Военноморска база Бургас на представителите на медиите беше направен показ на унищожаване на изплавала морска мина от корабна подривна команда, показ на техника от състава на формированието за овладяване и преодоляване на последствията от природни бедствия, борба за живучест на кораба на стоянка и оказване помощ на кораб по борба с пожарите.
Връзки с обществеността на ВМС
Снимки Иван САВОВ

Танкерът-бункеровчик „Балчик“ временно стана полигон за борба с корабни пожари.
Капитан І ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на ВМС по операциите.
Моторният катер „Георги Раковски“ прие на борда си гостуващите журналисти.
Преглед и превъртане на оръжието и техническите средства на патрулната корвета „Решителни“.
В Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.