НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„АДМИРАЛ НАХИМОВ“ - РУСКИЯТ „ТИТАНИК“, НА
РЕМОНТ В СУХИЯ ДОК - ВАРНА (1960 Г.)

Съветският пътнически кораб „Адмирал Нахимов“ е бившият германски лайнер „Берлин“, който поддържа презокеанската линия Bremen - Southampton - Cherbourg - New York City на компанията North German Lloyd Line от 1925 до 1938 г. До началото на Втората световна война прави рейсове до Шпицберген или в Средиземно море. След началото на бойните действия е преоборудван и използван за плаваща болница в Балтийско море. На 31 януари 1945 г. „Берлин“ се натъква последователно на две мини пред Swinoujscie, а екипажът му успява да докара кораба до плитчина с дълбочина 13,00 м (54°02.6N/14°19 E), при газене от 9,00 м. На 17 септември 1945 г. съветски екип успява да вдигне лайнера от дъното и да го провлачи до Кронщад, където му е направен първоначален и частичен доков ремонт. От 1949 до 1957 г. (цели осем години!) корабът преминава през капитално-възстановителен ремонт в заводи на тогавашната ГДР.
На 8 юни 1957 г. под командата на капитан Николай Соболев и под името „Адмирал Нахимов“ пътническият кораб прави своя първи рейс. Това плаване се превръща в кошмар за пътниците ІІІ класа. Оказва се, че в техните кабини изобщо няма никаква вентилация. Поради тази причина те отварят широко илюминаторите, през които и при най-малък крен нахлува задбордна вода. Затова след пристигането на кораба в Одеса веднага започва ремонт и монтаж на първо време на вентилатори. Но като цяло климатизацията на пътническия кораб се осъществява последователно в период от близо десет години.
През 1960 г. „Адмирал Нахимов“ е даден под наем на Украинския републикански съвет по туризъм и екскурзии за експлоатация по Кримско-Кавказката линия. Тогава, от 02.03. до 26.03.1960 г., корабът е в Сухия док на Варна, за ремонт. От тогава е и този фоторепортаж, който предлагаме на читателите на „Морски вестник“. От снимките се вижда, че в дока има и още два (много по-малки) съветски кораба - „Иргиз“ и „Кременец“. Това е второто докуване на пътническия кораб в Сухия док - първото е от 10 февруари до 3 март 1959 г.
На 31 август 1986 г. „Адмирал Нахимов“ става световна новина, но - уви, по повод на сблъсъка му със сухотоварния кораб „Пьотр Васьов“ пред Новорусийск. Малко преди полунощ пътническият кораб отплава с 1243 (по официалната версия) души на борда: 346 членове на екипажа и 897 пътника. След сблъсъка, въпреки че в спасителните дейности се включват 64 плавателни средства, загиват 423 души (64 - от екипажа, 359 пътника). 65 от тях остават завинаги в помещенията на потъналия „Адмирал Нахимов“. Големият брой жертви „спечелват“ на кораба прозвището „руският „Титаник“…
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от Фонд 616 (ДП „Българска фотография“) на Държавен архив - Варна.

Още по темата в „Морски вестник“:
17 декември 2016 г. Ретро фоторепортаж: Кораборемонтът във Варна през 1959 г.