НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Преди 35 години у нас:
ДЖОБНО КАЛЕНДАРЧЕ С ИЗОБРАЖЕНИЕТО НА GREAT WESTERN
(1837 Г.)

През 1987 г. вятърът на промяната (и ехото от „перестройката“!) се оказа попътен и за отбелязването у нас на 150-та годишнина от спускането на вода на GREAT WESTERN - първият в света параход, построен специално за трансатлантически рейсове. По това време хем модерни, хем удобни за ползване бяха джобните календарчета (нямаше мобилни телефони) - слагаш го в портмонето и винаги можеш да го използваш за справка. Така те от една страна бяха полезни през цялата година, а след това ставаха част от сбирките на множество колекционери. Има ги такива и днес - и джобни календарчета, и хора, които ги колекционират.
Издател на това календарче с изображението на GREAT WESTERN е един от тогавашните монополисти - Съюзът на българските художници (горе вдясно на обратната страна е отпечатано тогавашното лого на организацията). Стойността на всеки екземпляр е 5 стотинки (цената на билетче за градския транспорт във Варна тогава май беше 6 стотинки). Такива календарчета се продаваха в почти всички пощенски клонове, павилиони РЕП (Разпространение и експедиция на печата), както и в някои книжарници.
Авторът на тази не чак толкова сполучлива рисунка обаче е „пропуснал“ да постави дори инициалите си. Дали е от скромност? Едва ли. Най-вероятно от „некои съображения“. Защото освен с трансатлантическите си плавания, в края на своя експлоатационен срок GREAT WESTERN е използван и като военен TRANSPORT No. 6 за пренасяне на войски от Гибралтар и Малта до Кримския полуостров по време на Кримската война. А тя, както е известно, е срещу Русия… Тогавашната цензура или е проспала този момент, или е решила да си трае. Въпрос на друг разговор е това какво прави на лицевата част на джобното календарче звезда с осем лъча.
МОРСКИ ВЕСТНИК

GREAT WESTERN. Източник: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/