НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПАРАЛАКС ИЛИ КОЙ ПРИШПОРИ „ВАРТБУРГ“-А ПО
НАШИТЕ МОРСКИ ПРОСТОРИ

Повод да си припомним за флотските „Трабант“-и
Преди има-няма десетина години е-„Морски вестник“ публикува закачка на някой си Паралакс Алмукатарактов, който между другото направи няколко предложения относно житието-битието на ВМС. Казаното-казано и дума дупка не прави, но след неговия подпис следва Бележка на редакцията: В читателско писмо получихме мотивирано предложение… дрън-дрън-дрън, текстът е кратък: „Във връзка с обединяването на двете военноморски бази (Варна и Бургас) на ВМС в една, даваме безплатно идея за именуването на новото формирование. Нека то бъде наречено „ВАРТБУРГ”… Ако някой запита какво прави буквата „Т” в името, отговаряме: да напомня за тъпотията ви, господа реформатори” - край на цитата.
Внасям задължително уточнение: не Паралакс, а някой друг е пришпорил „ВАРТБУРГ“-а по нашите морски простори. Тъй като аз бях основният заподозрян за това кощунство, вложих много сили, за да разбера, кой е този гад и как смее! В духа на хибридното ни време, провокирах ентусиасти да изтърбушат входящата поща на е-„Морски вестник“ за последните 75 години и се оказа, че такова предложение там няма-а-а…
Сега чета, че „ВАРТБУРГ“ е бракуван и във Варна (и в Бургас! - бел. ред.) отново ще имаме военноморска база, та така.
Янчо БАКАЛОВ

P.S.
Насе, ти си знаеш…

Бележка на главния редактор: Тъй като бележката на Янчо Бакалов завършва с двусмислен намек към моята скромна персона, искам по най-категоричен начин да се разгранича. От какво? От евентуалните бъдещи обвинения, че имам нещо против някогашните леки автомобили „Вартбург“, произвеждани в някогашната Германска демократична република. Баща ми, светла му памет, имаше „Вартбург“ - комби, карал съм го понякога и аз. Автомобилът вършеше работа, но имаше един кусур: от ауспуха му излизаше много, ама много миризлива смрад. Затова по онези времена никой не обичаше да шофира в колона след „Вартбург“, или след по-малкото му братче - прословутият „Трабант“. И още нещо: време е да разкрия една голяма военна тайна от соц. периода. Тогава екип от отбрани корабни боцмани се опитваше да получи боя от преработването на една миризлива производна. Какви са резултатите ли? Никой не знае! Защото след първата реформа разработката бе засекретена, а след втората - унищожена. Пустите му реформи!
Докато подготвяхме тази публикация, вездесъщият Паралакс Алмукатарактов успя да влезе в криптиран контакт с нас и предложи нов реформаторски термин: ТРАБАНТ: Торпедни Ракетно-Артилерийски Бойни Акватории - Навигационно Трудни. Консултирахме се със специалист по реформите и той ни отговори, че това му звучи, меко казано, малко тъпо. Е, щом е само малко… нека се откажем от майтапа и съвсем сериозно да коригираме курса към истинските флотски „Трабант“-и.
Става въпрос за рейдовите миночистачи проект 1258Э (НАТО-клас „Евгения“), които бяха в състава на 6-и дивизион миночистачни кораби. През 1976 г. са получени 3 броя, а през 1988 - 1989 г. - още два. Скоро единият е изведен от строя и през следващите години четирите „Трабант“-а (корпусите им са от фибростъкло) с бордови номера 65, 66, 67 и 68 са в състава на отряда рейдови миночистачи на 6-и дивизион. Последните два към 1989 г. са изведени от експлоатация и „консервирани“. Те са и първите, които са разоръжени и продадени. Неотдавна това се случи и с останалите два. Така във Флота вече нямаме нито „Вар(т)бург“, нито „Трабант“.

 
Вляво: четирите „Трабант“-а в Пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас, 2003 г.
Рейдов миночистач № 66, 2011 г.
„Вартбург“ (комби), сниман от големия български фотограф Панайот Бърнев в Прага през 1977 г. https://visualarchive.bg/
„Трабант“ (комби). Илюстрацията е от 1970 г., фотограф Панайот Бърнев. https://visualarchive.bg/