НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ СТАНА НА 141 ГОДИНИ
Двама заместник-министри откриха нова спортна зала във Флотската алма матер
141 години от създаването си отбеляза ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Церемонията, проведена на 7 януари 2022 г., започна с посрещане на бойното знаме и поздравително слово на началника на училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. В присъствието на зам.-министъра на отбраната Александър Петков, зам.-министъра на транспорта Владимир Върбанов, областния управител на Варна Марио Смърков, кмета на града Иван Портних, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и други официални гости, началникът на Морското училище отчете успехите през изтеклата година.
Церемонията продължи с преминаване на представителния блок в тържествен марш. В знак на почит и признателност бяха положени цветя и венци пред паметника на патрона на училището Никола Вапцаров, и на барелефите на изявени преподаватели от ВВМУ.
По-късно зам.-министърът на отбраната Александър Петков и зам. министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов откриха нова спортна зала във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Лентата прерязаха двамата зам.-министри заедно с флотилен адмирал Медникаров и контраадмирал Михайлов. Новата зала е мултифункционална, с игрища за волейбол, баскетбол и футбол. Оборудвана е и с електронно табло и в нея ще могат да се провеждат и спортни състезания. Обновената зала е част от многокомпонентния Спортен комплекс в Морското училище, включващ плувен басейн, фитнес, открит корт за тенис и открити игрища за футбол и баскетбол. Реновацията на многофункционалната зала стана възможна с помощта на Министерството на отбраната.
Преди официалното откриване на спортното съоръжение двамата зам.-министри се запознаха с проектите, по които флотската Алма матер работи, и целите, които си поставя. След презентацията флотилен адмирал Медникаров ги запозна с актуални въпроси и проблеми, свързани с морското военно и гражданско образование. Зам.-министрите разгледаха Центъра за кибероперации и част от тренажорите към Навигационния факултет в училището.
Георги НИКОЛОВ